Gent zet om middernacht kerstverlichting uit om energie te besparen 

De kerstverlichting in de Gentse binnenstad én de deelgemeenten zal deze winter al om middernacht gedoofd worden. Vorig jaar brandde de verlichting nog tot negen uur ’s ochtends. Gent voorziet wel extra lichtelementen in de deelgemeenten. 

De stad Gent bespaart extra energie door de kerstverlichting in het centrum én de verschillende deelgemeenten minder lang te laten branden. De verlichting zal aan gaan vanaf 16u00 en gaat uit om middernacht. Ze brandt daardoor per dag negen uur minder lang dan in de winter van vorig jaar. 

Grote lichtornamenten blijven aan

Gent benadrukt dat enkele lichtelementen in het centrum, zoals de grote lichtgevende draak én de tekst “Gent:” in de binnenstad, wel heel de nacht aanblijven om de eindejaarssfeer te behouden. 

foto - Visit Gent
© Corlazzoli, All Rights Reserved

Symbolisch doven

Vier jaar geleden al schakelde Gent over op LED-verlichting voor de kerstverlichting. Deze verlichting verbruikt een pak minder dan de klassieke lampjes. Toch kiest de stad er dus voor om minder lang te verlichten. Het gaat om een vrij symbolische besparing. “We moeten het goede voorbeeld geven”, zegt bevoegd schepen Sofie Bracke (Open VLD). 

Meer aandacht voor de deelgemeenten

Wél gaat er meer aandacht naar de deelgemeenten, blijkt uit informatie die gemeenteraadslid Stijn De Roo (CD&V) opvroeg. Op verschillende plaatsen komen daar 9 zogenaamde 3D-bomen. Het zijn lichtornamenten van 3 meter diameter en 5 meter hoog. Op de dorpspleinen van deelgemeenten Drongen, Gentbrugge, Oostakker en Zwijnaarde komt extra verlichting aan de kiosken of de bomen. 

Meest gelezen