Hallo herfst: veel regen deze week, en we maken nog eens kennis met een actief koufront

Hou je paraplu en je regenjas maar bij de hand deze week. We krijgen de komende dagen veel regen, die volgens het KMI soms intens kan zijn en gepaard kan gaan met een donderslag. Maar ook die warme trui zal van pas komen. We maken weer kennis met een actief koufront, waardoor de temperaturen niet boven de 14 graden zullen uitkomen. Het is wachten op het einde van de week voor het weer wat beter wordt.  

Het is een tijdje geleden, maar we maken weer kennis met een actief koufront. Dat trekt vanaf het einde van de voormiddag over ons land vanaf de kust. Aan de achterzijde bevindt zich onstabiele zeelucht, waarin soms intense (onweers)buien ontstaan. En de temperaturen nemen ook een duik, want het grootste deel van de week stroomt frisse polaire zeelucht over ons land. Het wordt zelfs een beetje fris voor de tijd van het jaar.  

Vandaag is het zwaarbewolkt met perioden van soms intense regen. Na de middag wordt het vanaf het westen tijdelijk droger, maar er komen daarna weer stevige buien aan. We halen maxima van 8 of 9 graden op het Ardense reliëf tot 14 graden over het westen. Vannacht blijft het onstabiel met buien en kans op enkele donderslagen, vooral over het westen van het land.

Morgen is het vaak bewolkt met verspreide buien die plaatselijk intens en onweerachtig zijn. Het is maar fris voor deze tijd van het jaar bij maxima van 7 tot 10 graden in de Ardennen en 10 tot 13 graden elders.

Woensdag hetzelfde liedje, een afwisseling van opklaringen en stapelwolken, met lokaal intense buien en mogelijk een donderslag. Met maxima tussen 8 of 9 graden op de Ardense hoogten en 13 tot 14 graden in Vlaanderen blijft de temperatuur ook op woensdag steken.

Bekijk hier het meest recente weerbericht (zondag 25 september, 20u):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Uitkijken naar het einde van de week?

Ook donderdag zien we veel wolken met nog enkele buien, de meeste waarschijnlijk aan zee. De temperaturen kruipen iets omhoog, met maxima tussen 8 of 9 graden in de Hoge Venen en 14 of 15 graden in Vlaanderen.

Vrijdag start droog, later wordt het zwaarbewolkt vanaf de kust en op het einde van de namiddag bereikt een actieve regenzone ons land. De maxima liggen tussen 11 graden op de Ardense hoogten en 16 à 17 graden in het centrum.

Zaterdag zou het wisselvallig blijven, wisselend tot soms zwaarbewolkt met perioden van regen of buien. De maxima schommelen tussen 12 of 13 graden in de Hoge Venen en 17 of 18 graden in Vlaanderen..

Zondag lijkt er dan licht aan het einde van de tunnel. Het is eerst vaak zwaarbewolkt met soms wat regen, maar later neemt de kans op zon toe en wordt het droger vanaf het noorden. Het kwik schommelt rond 18 graden.

Meest gelezen