Hasseltse woon- en handelsbuurt Quartier Bleu uitgerust met duurzaam warmtenet

De Hasseltse woon- en handelsbuurt Quartier Bleu is uitgerust met een duurzaam warmtenet. Meer dan 400 woningen en ruim 22.500 m² aan winkelruimte worden daar verwarmd en in de zomer gekoeld met een geothermisch warmtenet. Dat heeft voordelen: het is een vorm van groene energie, de energieprijs is stabiel en goedkoper dan die van gas.

Matexi, IFTech en De Watergroep hebben samen "Geiser" opgericht, een ESCO (Engergy Service Company) zoals dat heet. Geiser financiert en beheert in Hasselt het warmtenet onder de buurt Quartier Bleu. Dat warmtenet maakt gebruik van ondiepe geothermie om aan thermische energieopslag te doen. Vanaf een diepte van meer dan 10 meter is de temperatuur in de ondergrond stabiel gedurende het hele jaar. Op die plaats kan winterkoude worden bijgehouden om ze in de zomer naar boven te halen voor passieve koeling. Anderzijds kan ook de zomerwarmte worden opgeslagen in de ondergrond en vervolgens in de winter gebruikt worden om via een warmtepomp verwarming te leveren. De eigenaars van de woningen en de handelspanden kopen verwarming en koeling als een dienst. 

Thomas Geuens

Momenteel betalen bewoners en handelaren minder dan 100 euro per maand in Quartier Bleu

Olivier Lambrecht, CEO van Matexi

De hogere investeringskost in een duurzaam warmtenet wordt volgens Geiser door de eigenaars van de woningen en handelspanden terugbetaald dankzij de besparingen op energie. Na 27 jaar zou het warmtenet afbetaald moeten zijn en wordt de vereniging van mede-eigenaars (VME) van Quartier Bleu eigenaar van de energie-installatie. De energiekost die een eigenaar maandelijks betaalt, is stabiel en lager dan bij een gasaansluiting. Olivier Lambrecht: "Momenteel betalen bewoners en handelaren minder dan 100 euro per maand in Quartier Blue. Als je dat vergelijkt met de gasprijzen vandaag, dan is een geothermisch warmtenet dus zeer betaalbaar." Met dit systeem besparen bewoners bovendien 70 procent CO2 in vergelijking met een conventioneel systeem. Voor Quartier Bleu betekent dat volgens Geiser 747 ton CO2 per jaar.

Meest gelezen