VRT NWS

Hogeschool Odisee leert 300 Gentse kinderen moestuinieren: "Weten soms niet dat aardappel onder de grond groeit"

16 Gentse basisscholen leren dit schooljaar moestuinieren onder begeleiding van docenten van de Hogeschool Odisee. “Sommige kinderen weten niet meer dat een aardappel onder de grond groeit of dat een wortel loof heeft”, klinkt het. De hogeschool wil daar met moestuinlessen verandering in brengen en hoopt dit schooljaar meer dan 300 kinderen te bereiken. 

D

e leerlingen van het 6e leerjaar van basisschool De Klimop in Gent trotseren zonder gemor de regen om in de moestuin van de Hogeschool Odisee in Gent een eerste les te krijgen. Docenten van de hogeschool geven eerst een rondleiding en een introductie aan de juf. Daarna gaan de leerlingen aan de slag met een lespakket. Dat is ontwikkeld door docenten van de hogeschool en bestaat uit 8 lessen. 

Het is de bedoeling dat de kinderen zoveel mogelijk zelf doen en zo veel bijleren
Brecht Gryson, docent Biomedische Laboratoriumtechnologie

De helft van de deelnemende scholen komt op bezoek in de moestuin van de hogeschool, de andere helft legt zelf een moestuin aan op de eigen schoolterreinen. 16 Gentse basisscholen doen mee. Het project is er voor de leerlingen van de 3e graad. Elke maand is er één moestuinles op locatie of in de schoolmoestuin. 

Kinderen die in de stad wonen hebben vaak geen tuin en weten niet meer hoe groenten groeien

Liselotte Van Hevele, docent Voedings- en Dieetkunde

 “Het is de bedoeling dat we de leerlingen met de lessen op een eenvoudige manier voedselvaardig maken”, vertelt docent Biomedische Laboratoriumtechnologie Brecht Gryson. “In de stad hebben kinderen niet altijd een tuin. We merken dat ze soms geen enkel idee hebben over waar een groente vandaan komt”, legt Liselotte Van Hevele uit. 

foto VRT NWS - leerlingen van basisschool De Klimop
VRT NWS

Zuurtegraad bepalen… en zaaien

De eerste les is gewenning. De kinderen moeten op zoek naar dieren tussen alle plantenbakken. “We hebben al een rups en een slak ontdekt!”, roept een meisje enthousiast. De andere leerlingen staan met een loep onder de bladeren te speuren. "De plantenbakken zitten vol leven!", zegt een jongen verbaasd.  

"Nu gaan de kinderen op verkenning en later vandaag leren ze ook nog om met rode kool de zuurtegraad van de bodem te bepalen”, legt Gryson uit. Het is de bedoeling dat ze tijdens dit schooljaar ook zelf gaan zaaien en planten. "Er is meer: de kinderen leren ook gezond koken zonder voedsel te verspillen, we geven ook technieken mee om groenten goed te bewaren."

docenten Brecht Gryson en Liselotte Van Hevele van Hogeschool Odisee
VRT NWS

We hopen dat we kinderen inspireren, al is het maar om een plantenbak op hun terras te zetten en er munt in te planten 

Brecht Gryson, docent Biomedische Laboratoriumtechnologie

Het einddoel is ze bewuster maken. “Als een paar leerlingen een plantenbank op hun balkon zetten en er kruiden in planten, is dit project al een beetje geslaagd.” 

Verlengd na proefproject

Het moestuinleren kadert in een onderzoeksproject van Hogeschool Odisee. “Vorig jaar hebben we een proefproject gedaan met enkele scholen en op basis daarvan hebben we nu een lespakket klaar met 8 lessen. Een heel jaar lang kunnen kinderen zo bijleren in de moestuin.” De Hogeschool hoopt dat het project ook navolging krijgt elders in Vlaanderen. “Met onze oogst organiseren we een feest om anderen te inspireren.” 

Meest gelezen