Radio2

Kortrijk wil meer kotmadammen in de stad: "Verhuur je lege kamer aan een student"

Het groeiend aantal studenten in Kortrijk zorgt voor een krapte in de studentenhuisvestingen, vooral bij de internationale studenten. “Daarom doen we nu een oproep naar particulieren die een of meer kamers willen verhuren in hun woning”, zegt schepen van Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester). 

“We halen de kotmadam terug van onder het stof”, zegt Maddens. “Want particulieren die een kamer of meerdere kamers in hun woning verhuren en die bereid zijn om voor hun studenten te koken, zijn eerder een uitstervend ras.” Het stijgend aantal studenten, op dit moment bijna de helft meer dan zes jaar geleden, leidt tot een tekort aan studentenkoten. Ongeveer een vierde van de Kortrijkse studenten gaat op kot.

Tussentijdse oplossing

Er wordt dan ook aan een sneltempo koten bijgebouwd, maar dat neemt tijd in beslag. “Vooral voor onze internationale studenten die hier een opleiding komen volgen of hun Erasmusjaar in Kortrijk doen, is het niet eenvoudig”, zeggen Hans Dhondt (VIVES) en Simon Clinckemaillie (Howest en UGent) van de dienst Studentenvoorzieningen (STUVO). “Onze onderwijsinstellingen hebben een aantal bouwprojecten lopen, maar voor een 30-tal buitenlandse studenten kan een kotmadam in tussentijd een oplossing bieden.”

Wie wordt kotmadam?

“Het opzet is eenvoudig: inwoners kunnen één of meer kamers verhuren in de woning waarin ze zelf wonen”, zeggen Dhondt en Clinkemaillie. “De woning moet voldoen aan de Vlaamse wooncode en brandveilig zijn. Er wordt geen keuken toegelaten op de kamer. De kamer die verhuurd wordt, moet minstens 12 vierkante meter groot zijn. De eigenaars staan maar beter open voor andere culturen want de kans is groot dat je een anderstalige over de vloer krijgt.” De voorwaarden om een student in huis te nemen vind je terug op de website van de stad Kortrijk. 

Hans Dhondt (Vives) en Simon Clinckemaillie (Howest en UGent)
Radio2

Meest gelezen