Radio2

Krakelebrug in Brugge voor lange tijd defect: "Herstel kan maanden duren"

De Krakelebrug in Brugge zal voor een lange tijd defect zijn. Vorige week voer een schip tegen de brug, waardoor die heel wat schade opliep. Experten onderzoeken nu hoe groot de schade is en of de brug nog kan hersteld worden. "Er komt misschien wel een nieuwe brug", zegt burgemeester Dirk De Fauw (CD&V).

De Krakelebrug in Brugge is sinds vorige week donderdag buiten werking. Door een aanvaring van een binnenschip raakte de staalstructuur van de brug ernstig beschadigd. De brug is sindsdien onderbroken voor verkeer. "Na de aanvaring was de doorgang voor de scheepvaart en het autoverkeer gestremd. Een aannemer slaagde erin om de brug zo te draaien dat schepen weer kunnen passeren", vertelt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg.

De stad Brugge stelde experten aan die de brug gaan onderzoeken. Zo gaan ze na hoe groot de schade is en hoe ze de brug kunnen herstellen. "Het zal niet eenvoudig zijn om de brug op korte termijn te herstellen. We gaan nu eerst de schade inschatten. Daarna gaan we op zoek naar een firma die de brug kan herstellen. Het zou een groot succes zijn als dat nog voor het einde van het jaar is", zegt De Fauw.

Radio2

Nieuwe brug

Het is nog niet duidelijk of de brug wel kan hersteld worden. Het zou kunnen dat de stad meteen een nieuwe brug plaatst. "Er waren al plannen voor de bouw van een nieuwe brug, maar ook daar moeten we kijken hoe lang het duurt om de brug te bouwen. We kunnen ook een tijdelijke brug plaatsen", sluit De Fauw af.

Meest gelezen