BVB

Liveblog - Jambon zonder begrotingsdeal naar Vlaams Parlement, CD&V-minister Dalle: "Gemotiveerd om dit tot goed einde te brengen"

De onderhandelingen over de Vlaamse begroting zijn in een totale impasse beland. Daardoor wordt ook de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), de traditionele toespraak over het regeringsbeleid van het komende jaar in het Vlaams Parlement, uitgesteld. Jambon heeft er wel een kort statement gegeven, maar kreeg er ook stevig van langs van de oppositie.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Begrotingsgesprekken lopen spaak: dit zeggen de betrokken partijen daar zelf over

CD&V-minister Benjamin Dalle benadrukt in "Villa politica" dat zijn partij constructief zal blijven onderhandelen over de Vlaamse begroting. Hij hoopt komende dagen alsnog een akkoord te bereiken met Open VLD en de N-VA. Die twee partijen reageren vooral teleurgesteld over de gemiste deadline en wijzen daarvoor al dan niet rechtstreeks naar CD&V:

Einde liveblog

We ronden hier deze liveblog af. Maar het nieuws en de analyses over de politieke gebeurtenissen van vandaag kan je natuurlijk bij VRT NWS blijven volgen: online, op de radio en ook op tv, in "Het Journaal", "Terzake", "De afspraak" en "Laat". 

Dank voor de interesse en een fijne avond gewenst.

 

 

Podcast "Het kwartier" vraagt zich af: Is de politiek een hondenstiel geworden?

In de marge van deze slepende Vlaamse begrotingsonderhandelingen - waarbij minister Crevits onwel werd en even rust kreeg opgelegd - stelt onze nieuwspodcast "Het kwartier" zich de vraag: is de politiek een hondenstiel geworden? VRT NWS-Wetstraatwatcher Ivan De Vadder gaat er dieper op in. Beluister de podcast hier:

Netwerk tegen Armoede: "Wij wachten vol ongeduld, federale maatregelen volstaan niet"

Het Netwerk tegen Armoede betreurt vooral het feit dat er nog altijd geen Vlaamse energiemaatregelen zijn genomen voor de armsten in onze samenleving: "De urgentie is enorm groot en de federale maatregelen en het sociaal energietarief volstaan helemaal niet om de koopkracht van mensen die onder de armoedegrens leven, te verstevigen",  zegt algemeen coördinator Heidi Degerickx.

"Wij wachten vol ongeduld op een beslissing van de Vlaamse regering over het Groeipakket en pleiten voor een versteviging van de sociale toeslag daarin. Zo komen de middelen ook echt terecht bij de gezinnen die op dit moment niet rond komen."

Septemberverklaring is uitgesteld naar donderdag

In het Vlaams Parlement is nu afgesproken om de Septemberverklaring donderdag om 14 uur te laten doorgaan. Dat betekent dat de Vlaamse regering na vandaag nog twee volledige dagen heeft om de onderhandelingen over de begroting af te ronden.

Er wordt vandaag wel niet meer onderhandeld. Pas morgen schuiven de ministers weer aan de tafel voor een nieuwe ronde.

Unizo: "Laat het geen Oktoberverklaring worden"

Ook bij ondernemersorganisatie Unizo heerst teleurstelling. "De ernst van de situatie gaat boven politiek gebakkelei", klinkt het bij gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. Hij betreurt dat "hoogdringende maatregelen" voor ondernemers achterwege blijven.

"Met alle begrip dat politieke keuzes moeilijk zijn, ondernemers willen duidelijkheid of en hoe ondernemen nog mogelijk is in dit land. Politici, neem snel uw verantwoordelijkheid en zorg voor oplossingen", zegt de Unizo-topman. "De Vlaamse regering nam de voorbije weken ruim haar tijd om maatregelen uit te werken, maar het blijft wachten op duidelijkheid. Laat het geen 'Oktoberverklaring' worden."

Agoria: "Nood aan geruststelling en perspectief"

Technologiefederatie Agoria reageert teleurgesteld op het uitblijven van een Vlaams begrotingsakkoord: “We hebben uiteraard begrip voor de moeilijke situatie waarin de laatste rechte lijn van de onderhandelingen moest worden gevoerd, maar willen ook wijzen op het feit dat de Vlaamse bedrijven en gezinnen wachten op een sterk signaal van de Vlaamse regering en in deze tijden vooral nood hebben aan geruststelling en perspectief", zegt Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

We hebben meer dan ooit nood aan een daadkrachtige en eensgezinde regering om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken

De federatie hoopt dat er snel een verklaring en begroting zullen volgen van de Vlaamse regering. “De Vlaamse gezinnen en bedrijven staan voor een moeilijke periode, we hebben meer dan ooit nood aan een daadkrachtige en eensgezinde regering om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken. Als technologiefederatie zijn we er ook rotsvast van overtuigd dat technologie en innovatie essentieel zijn om deze uitdagingen het hoofd te bieden”, concludeert Demely.

CD&V-minister Dalle: "Gemotiveerd om dit tot een goed einde te brengen"

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) spreekt van "intense dagen". "Maar we zijn zeer gemotiveerd om dit tot een goed einde te brengen", klinkt het. "We proberen goed te werken aan de onderhandelingstafel en voorstellen te doen in het belang van de ondernemingen en de gezinnen. Wij willen morgen gewoon verder onderhandelen. Het is essentieel dat we tot een akkoord komen. Er is gewoon geen alternatief."

Inhoudelijk wil Dalle niet te veel zeggen. Vooral de discussie over de indexering van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, was voor CD&V een breekpunt. "Het is geen geheim dat die kinderbijslag voor CD&V een belangrijk element is. Onze partij heeft ook principes rond ondernemingen en rond de ondersteuning van gezinnen. Maar we gaan die onderhandelingen constructief blijven voeren."

Videospeler inladen...

Vlaams minister Bart Somers: "Jambon heeft al het mogelijke gedaan"

"Jan Jambon heeft al het mogelijke gedaan, met heel veel empathie, om tot een consensus te komen", zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD), die spreekt van een "droevige dag". "Je moet de middelen die je hebt zo verstandig mogelijk inzetten. Dan moet je politieke symbolen aan de kant laten en inzetten op de reële noden van de mensen. Dan gaat het vooral over steun aan mensen met een klein inkomen uit arbeid, de lagere middenklasse."

Videospeler inladen...

Volgens Somers lag er nochtans een "mooi voorstel op tafel". "We hebben nu weer twee dagen. Ik zou willen oproepen dat alle partijen die symboliek achterwege laten. Jan Jambon heeft het uiterste gedaan om een akkoord mogelijk te maken. Dat wij er nu niet in slagen om de mensen en de bedrijven te ondersteunen, vind ik zelf zeer erg. Dat is schabouwelijk."

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele: "Mooi pakket op tafel, maar moeten het kunnen afkloppen"

"Ik ben zelf ook teleurgesteld", geeft Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) over de vastgelopen begrotingsonderhandelingen. "Ik denk dat we een heel mooi pakket hebben klaargestoomd om de mensen en de bedrijven te helpen. Dan is het jammer dat we dat niet hebben kunnen afkloppen in de laatste rechte lijn."

Diependaele zegt dat hij niet met de vinger wil wijzen, maar wel weer rond de tafel wil gaan zitten. "We moeten nu al verder kijken, om dat pakket toch te kunnen aanbieden aan de Vlamingen." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen