Edward Snowden

Klokkenluider Edward Snowden krijgt Russisch staatsburgerschap van president Poetin

De voormalige Amerikaanse CIA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden krijgt het Russische staatsburgerschap na een nieuw decreet van de Russische president Vladimir Poetin. Hij ontvluchtte de Verenigde Staten nadat hij in 2013 geheime documenten gelekt had over binnenlandse en buitenlandse spionageoperaties door de NSA. Sindsdien kreeg Snowden politiek asiel in Rusland. 

De Russische president Vladimir Poetin heeft het Russische staatsburgerschap verleend aan Edward Snowden, de bekende Amerikaanse klokkenluider die in 2013 talrijke geheime documenten lekte aan journalisten van de Washington Post en The Guardian. De documenten bevatten informatie over geheime spionageactiviteiten door de Amerikaanse geheime dienst (NSA).  

Snowden is een voormalige CIA-medewerker en systeembeheerder van de geheime dienst NSA. Nadat hij de geheime documenten gelekt had, eiste het Federal Bureau of Investigation (FBI) zijn arrestatie. Op dat moment verbleef Snowden in een hotel in Hongkong. Om niet gearresteerd te worden, vroeg en kreeg Snowden asiel in Rusland. In 2014 werd zijn politiek asiel verlengd tot 2020. In 2020 kreeg hij permanente verblijfsrechten. 

Hij trouwde later in Moskou met de acrobate en blogger Lindsay Mills. De Verenigde Staten willen al jaren dat hij terugkeert naar het land om berecht te worden. Snowden wordt door de Amerikaanse autoriteiten beschuldigd van spionage.

Zonder enige commentaar van het Kremlin werd Snowden op een lijst geplaatst met 72 namen van personen die in het buitenland geboren werden. Aan die mensen verleent de Russische president Poetin nu het staatsburgerschap. 

Meest gelezen