CD&V-voorzitter Sammy Mahdi, archiefbeeld

Vlaamse regering mist begrotingsdeadline: Open VLD en N-VA wijzen naar CD&V, Mahdi: "Indexering Groeipakket is voor ons rode lijn"

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi houdt het been stijf over de indexering van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Het is dé splijtzwam waarop de Vlaamse begrotingsgesprekken spaak lopen. "Die indexering bestaat al bij lonen, uitkeringen en voor huur, waarom niet bij kinderbijslag", zegt hij aan VRT NWS. Die indexering is voor hem een "rode lijn". Hij herhaalt wel dat zijn partij constructief zal blijven onderhandelen over de Vlaamse begroting. Open VLD en N-VA zijn teleurgesteld dat ze de deadline gemist hebben en wijzen daarvoor al dan niet rechtstreeks naar de starre houding van CD&V.

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en CD&V zijn er niet in geslaagd om de deadline van de Septemberverklaring te halen. Normaal gezien zou minister-president Jan Jambon (N-VA) om 14 uur in het Vlaams Parlement tekst en uitleg geven bij het begrotingsakkoord en de plannen voor het komende jaar uit de doeken doen. Het is in deze crisistijden vooral uitkijken naar de mogelijke maatregelen om de gezinnen en bedrijven te ondersteunen. Alleen is er nog geen akkoord over die begroting, de deadline is niet gehaald. 

De grote splijtzwam is het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. De CD&V wil dat die aan de index gekoppeld wordt, maar Open VLD en N-VA willen vooral focussen op de kwetsbare gezinnen. "Veel gezinnen zien vandaag af om rond te komen", zegt CD&V-voorzitter Mahdi aan VRT NWS. "We moeten iets doen aan hun koopkracht. Zo goed als alle uitkeringen worden geïndexeerd, maar voor kinderbijslag is dat niet het geval."

Mahdi zegt dat ze veel doen voor de bedrijven en het volgens hem niet meer dan normaal is om dezelfde inspanningen voor gezinnen te doen. "Het is niet gunstig om uit de regering te stappen op het moment dat je moet onderhandelen over een akkoord", zegt hij op de vraag of het een breekpunt is voor zijn partij. Hij noemt het wel "een rode lijn". "Laat ons de problemen oplossen. De problemen waarmee veel Vlaamse gezinnen geconfronteerd worden. We gaan ons constructief opstellen, maar hebben een aantal basisprincipes."

KIJK - "We moeten snel een akkoord vinden", zegt Mahdi:

Videospeler inladen...

N-VA en Open VLD wijzen naar CD&V

Open VLD en de N-VA wijzen voor het missen van de deadline naar CD&V. Minister Matthias Diependaele (N-VA) is vooral ontgoocheld dat het niet gelukt is om een akkoord te bereiken, maar wil CD&V niet rechtstreeks viseren. "Het heeft geen nut om voor de camera’s met de vinger te wijzen en de details van de onderhandelingen op tafel te gooien", zegt hij in "Villa Politica". "We moeten bekijken hoe we verder kunnen kijken."

Volgens Diependaele lag er nochtans "een mooi pakket" aan maatregelen op tafel. "We hebben de opdracht om rond de tafel te komen totdat we een akkoord hebben om de gezinnen en de bedrijven te ondersteunen", zegt hij verder. "Het is er voor een groot deel al. Er is maar een echt akkoord als er over elk onderdeel ook een akkoord is."

KIJK - "Met de vinger wijzen zou niet verstandig zijn", zegt Diependaele:

Videospeler inladen...

Zijn liberale collega minister Bart Somers (Open VLD) gooit bloemetjes voor de N-VA en is een stuk scherper voor de CD&V, al noemt hij die partij ook niet bij naam. "De minister-president (red. Jan Jambon, N-VA) heeft al het mogelijke gedaan om tot een consensus te komen", zegt hij daar in "Villa Politica". "We moeten politieke symbolen achterwege laten en ons focussen op de reële problemen van de mensen."

"Ik hoop dat iedereen vandaag weet dat we nu geen politieke spelletjes moeten spelen en de mensen op het terrein moeten helpen", zegt Somers voort. "We hebben op een constructieve manier meegewerkt aan een oplossing, ook minister-president Jambon heeft het uiterste geprobeerd. Het is schabouwelijk dat er we niet in slagen de mensen en de bedrijven te ondersteunen."

KIJK - "De middelen zijn schaars, laat ons focussen op de mensen die niet rondkomen", zegt Somers:

Videospeler inladen...

CD&V-minister Benjamin Dalle geeft toe dat het "intense momenten" waren de afgelopen dagen, maar benadrukt in "Villa Politica" dat zijn partij aan de onderhandelingstafel goed gewerkt heeft "in het belang van de ondernemingen en de gezinnen". "CD&V is een partij met principes rond ondernemingen en het ondersteunen van gezinnen", zegt hij. "We gaan de komende dagen de onderhandelingen constructief blijven voeren. Er is geen alternatief. We moeten nu werken aan een goed akkoord."

Zaterdag is CD&V-onderhandelaar Hilde Crevits onwel geworden en nu moet ze enkele dagen rusten. Ze is aan de onderhandelingstafel vervangen door Dalle en partijgenoot Jo Brouns. Ook dat heeft mogelijk meegespeeld in het niet halen van de deadline. "We missen haar enorm aan de onderhandelingstafel", zegt Dalle daarover. "We hebben geprobeerd zo goed mogelijk te werken in het belang van alle Vlamingen."

KIJK - "We gaan de onderhandelingen constructief blijven voeren", zegt Dalle:

Videospeler inladen...

Meest gelezen