© VRT

Na ophef over geschrapte afleveringen van "F.C. De Kampioenen": VRT zet bepaalde afleveringen weer online, met begeleidende boodschap

De VRT past haar publicatiebeleid aan en zal afleveringen met inhoud die niet langer strookt met de huidige normen en waarden, een disclaimer meegeven in plaats van ze te schrappen. De openbare omroep reageert daarmee op de ophef die afgelopen zomer ontstond toen een aflevering van "F.C. De Kampioenen" werd geschrapt. "De beste oplossing", reageert acteur Herman Verbruggen, bekend van zijn rol als Marcske.

Het hek was deze zomer van de dam toen VRT bekendmaakte dat de aflevering "Sinterklaas kampioentje" van de populaire reeks "F.C. De Kampioenen" niet langer uitgezonden zou wordenIn die aflevering schminkt het personage Xavier Waterslaeghers zich volledig zwart om Zwarte Piet te spelen. Dat wordt in de huidige tijdsgeest en samenleving als spottend en racistisch gezien en dus besloot VRT de aflevering offline en uit haar uitzendschema op televisie te halen.

De openbare omroep nam die beslissing in het kader van een programmacharter dat sinds 2008 wordt gehanteerd. Daarin zijn drie redenen opgenomen waarbij de VRT reeksen of afleveringen uit haar aanbod kan halen:

  1. Er zijn objectieve, bijvoorbeeld contractuele, redenen waardoor de VRT materiaal niet meer mag uitzenden. 
  2. Een voor het programma belangrijk persoon is veroordeeld voor ernstige, criminele feiten.
  3. Taalgebruik, situaties en handelingen in ouder aanbod stroken niet meer met de normen en waarden van de Vlaamse samenleving vandaag.

Disclaimer

Dat beleid wordt nu aangepast. Voor categorie 1 en 2 zullen publicatiestops nog altijd gebruikt worden, maar programma's of afleveringen die binnen categorie 3 vallen, zullen niet meer geschrapt worden. Zij krijgen een begeleidende boodschap - een disclaimer - mee:

"Dit programma kan achterhaalde stereotypes of taal bevatten. Het wordt aangeboden zoals het destijds is gemaakt en voldoet mogelijk niet meer aan de huidige normen en waarden van de Vlaamse samenleving. Door hierop te wijzen, willen we bijdragen aan een open debat en een inclusieve samenleving."

De afleveringen zullen wel niet meer te zien zijn op televisie en worden ook online niet actief gepromoot. Op VRT MAX kan je ze terugvinden via de zoekfunctie. "Met andere woorden: de kijker kan zelf beslissen of hij kijkt of niet kijkt. Op die manier proberen we nuance te brengen in het maatschappelijk debat rond gevoelige programma's", duidt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. 

"De beste oplossing"

Afgelopen zomer vroegen tien acteurs van "F.C. De Kampioenen" zelf in een open brief om afleveringen niet te schrappen, maar er duiding bij te plaatsen. "Wij vonden het de beste oplossing om mensen gewoon vooraf heel even te waarschuwen. Men is ons daarin gevolgd", reageert acteur Herman Verbruggen (Marcske) tevreden.

Verschillende afleveringen van "F.C. De Kampioenen" zullen nu opnieuw online komen, maar niet allemaal. In totaal had de VRT 19 van de ruim 250 afleveringen geschrapt, sommige ook omdat er een veroordeelde (gast)acteur in te zien was. Die zullen niet meer aangeboden worden.

Meest gelezen