ImageGlobe

Mogelijk spoorstaking op 5 oktober, vakbonden vervroegen hun stakingsaanzegging

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de spoorwegen heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 5 oktober. Oorspronkelijk stond er een actiedag gepland op 18 oktober, maar die wordt nu vervroegd. De spoorwegvakbonden hopen op die manier druk te zetten op de regering. 

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de spoorwegen heeft een stakingsaanzegging ingediend voor een 24 urenstaking op 5 oktober, in plaats van op 18 oktober.  

ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor dreigen met de staking omdat ze meer middelen willen voor aanwervingen en een aanpassing van de loonschalen. Ze wijzen onder meer op de vele geannuleerde treinen door een personeelstekort. Voor hen is het nu tijd om de alarmbel te luiden, zodat dringend maatregelen genomen worden om de achteruitgang van de werkomstandigheden te stoppen.

"Het gemeenschappelijk front van de spoorbonden heeft beslist om druk uit te oefenen op de regering", laten de bonden weten in een persbericht. "Over de begrotingen wordt nu beslist, met daarin ook de begroting voor de spoorwegen voor de komende 10 jaar."

"Regering is aan zet"

Volgens de bonden ligt de bal nu in het kamp van de federale regering. Die start zaterdag aan het begrotingsconclaaf, slechts vier dagen voor een mogelijke staking. De kans lijkt dan ook klein dat de regering voor 5 oktober de vakbonden een antwoord kan geven. De vakbonden zeiden vorige week zelf al niet optimistisch te zijn om voor de 18e oktober een antwoord te krijgen.

Indien er geen concreet antwoord komt, zal de staking starten op 4 oktober om 22 uur en duren tot 5 oktober 22 uur. Bij spoorstakingen geldt al enkele jaren de minimale dienstverlening.

Meest gelezen