Bart Dewaele

Verdachten van ontvoeringspoging minister Van Quickenborne weigeren overlevering aan België

De vier mannen die mogelijk van plan waren om minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) te ontvoeren, zijn voor de officier van justitie in Amsterdam verschenen. Ons land vraagt hun overlevering, maar de vier verzetten zich daartegen. Dat betekent dat het nog een tijdje zal duren voor ze in een Belgische cel zitten.

De vier mannen werden afgelopen weekend opgepakt in Den Haag en Leidschendam. Ze zouden van plan zijn geweest om minister van Justitie Vincent Van Quickenborne te ontvoeren. In een auto met Nederlandse nummerplaat vlakbij zijn woning werden plastic bandjes gevonden waarmee iemand kan worden vastgebonden, en ook een automatisch geweer, twee handvuurwapens en twee flessen benzine.

De verdachten zijn drie twintigers en een veertiger uit Nederland. Volgens onze informatie zouden ze allevier bekend zijn voor drugsfeiten. De oudere man zou ook al met het gerecht in aanraking zijn gekomen voor zwaardere misdrijven. Ons land vraagt dat ze worden overgeleverd, zodat ze hier ondervraagd kunnen worden. Daarom zijn ze vanmiddag voor de officier van justitie (vergelijkbaar met een procureur in België) verschenen. De vier hebben allemaal gezegd dat ze zich verzetten tegen hun overlevering aan België. Dat betekent dat ze binnen de 60 dagen voor de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank van Amsterdam moeten verschijnen. Die zal beslissen of ze overgeleverd worden. 

In afwachting daarvan blijven de vier mannen aangehouden. Ze mogen ook met niemand contact hebben, behalve met hun advocaten.

Meest gelezen