Vijvercascade in Bilzen hersteld met verrassende medewerker: “De aanwezige bever heeft ons geholpen”

De vijvers in natuurgebied de Hoefaert in Bilzen zijn hersteld. Het gaat om zeven van de oorspronkelijke tien vijvers. Bij het herstel kwam er hulp uit onverwachte hoek: een bever in het gebied heeft twee van de vijvers namelijk zelf onder handen genomen.

In de middeleeuwen waren de vijvers in de Hoefaert nog bestemd voor de viskweek. “Maar omdat ze niet meer gebruikt werden, waren de vijvers aan het verzanden”, aldus Patrick Meylaerts, medewerker van natuurvereniging Orchis Bilzen. Daarom was er nood aan herstelwerkzaamheden, die gestart zijn in 2016. “Ze hebben een aantal jaren geduurd, maar nu zijn de vijvers hersteld zoals op de Ferraris-kaarten.”

Oorspronkelijk ging het om een tiental vijvers, die ontstonden uit turfputten. “We hebben vijf vijvers hersteld, en de bever in het gebied heeft er zelf nog eens twee onder handen genomen”, aldus Meylaerts. “Het is leuk dat de natuur zelf ook zijn werk doet, als je de gebieden teruggeeft aan het wild.”

Reservaat

Nu de vijvers hersteld zijn, is het niet de bedoeling dat er massaal bezoekers passeren. “De Hoefaert is een wandelgebied, maar dit gedeelte van de vijvers is een reservaat bestemd voor storingsgevoelige soorten zoals de roerdomp en de woudaap”, verklaart Meylaerts. “Wandelrecreatie is dan niet aan de orde.”

Meest gelezen