Vlaamse regering bereikt geen begrotingsakkoord, Jambon: "Bevolking verwacht daadkrachtige maatregelen"

De Vlaamse regering heeft vandaag geen akkoord gevonden over de begroting, de gesprekken daarover zullen morgen hervat worden. "Ik besef maar al te goed dat Vlaanderen en Europa midden in een zware energiecrisis zitten en dat de bevolking van ons terecht daadkrachtige maatregelen verwacht", aldus minister-president Jan Jambon (N-VA). Door het uitblijven van een akkoord werd ook de Septemberverklaring van Jambon uitgesteld, die zou nu in principe donderdag moeten plaatsvinden. 

Het Vlaamse politieke werkjaar is vanmiddag op gang getrapt zonder de traditionele Septemberverklaring. Regeringspartijen N-VA, Open VLD en CD&V vonden geen begrotingsakkoord en de gesprekken zullen ook vandaag niet meer hervat worden, dus werd de verklaring van minister-president Jan Jambon uitgesteld. 

"De voorbije weken hebben we in de Vlaamse regering hard gewerkt met de bedoeling om vandaag onze beleidsverklaring toe te lichten. Jammer genoeg hebben deze gesprekken niet tot een finaal akkoord geleid", klonk Jambon teleurgesteld tijdens de eerste plenaire vergadering van het nieuwe politieke jaar in het Vlaams Parlement.

Bekijk hier de verklaring van minister-president Jan Jambon tijdens de openingszitting van het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

Jambon benadrukt dat het "de wens is van de drie regeringspartijen (N-VA, Open VLD en CD&V) om zo snel mogelijk tot een vergelijk te komen." "Ik besef maar al te goed dat Vlaanderen en Europa midden in een zware energiecrisis zitten en dat de bevolking van ons terecht daadkrachtige maatregelen verwacht."

"Ik kan u verzekeren dat ik de komende uren en dagen - samen met de collega's in de regering - hard zal blijven werken om een oplossing te vinden voor de laatste knelpunten. Ik, wij zijn dat aan de Vlamingen verplicht."

Het uitblijven van een begrotingsakkoord betekende uitstel voor de Septemberverklaring. In het Vlaams Parlement is nu afgesproken om die donderdag om 14 uur te laten doorgaan. Vroeger zou ook kunnen, als de onderhandelingen binnen de regering-Jambon sneller zouden landen, maar die kans lijkt klein. Het plenaire debat over de Septemberverklaring en de stemming zouden zaterdag plaatsvinden.

Crisis in de Vlaamse regering

Naast de energiecrisis krijgt Vlaanderen er dus nog een regeringscrisis bovenop: dat is wellicht niet de boodschap die Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vandaag had willen brengen. Over veel crisismaatregelen was er nochtans al eensgezindheid - de uitbreiding van de jobbonus, steunmaatregelen voor bedrijven, ook komend jaar geen Vlaamse heffingen in de energiefactuur ... - maar de onderhandelingen zijn de laatste uren volledig vastgelopen op de indexering van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag.

Op dat Groeipakket werd vorig jaar nog bespaard: de vaste index op het basisbedrag werd teruggedraaid van 2 naar 1 procent. Daar kwam toen veel kritiek op. CD&V wil die besparing, nu de energiecrisis er bij veel gezinnen stevig in hakt, terugdraaien. Bovendien wil de partij het basisbedrag opnieuw koppelen aan de gezondheidsindex, wat ervoor zou zorgen dat de kinderbijslag toeneemt telkens de spilindex overschreden wordt (wat het voorbije jaar al meermaals gebeurd is).

De andere regeringspartijen, N-VA en Open VLD, willen daar niet in meegaan omdat dat te duur zou zijn. Zij verkiezen een beperktere indexering en een extra inspanning via sociale toeslagen voor de meest kwetsbare gezinnen. Maar CD&V hield de voorbije uren voet bij stuk, wat hen op forse verwijten van de andere partijen kwam te staan. Jambon voelde zich naar verluidt in de steek gelaten door de christendemocraten. De gesprekken werden rond 13u30 ontbonden in een heus crisissfeertje.

Politieke blamage

Dat de Septemberverklaring van de Vlaamse minister-president moet uitgesteld worden, is nog maar 1 keer gebeurd, in 2019. Maar dat was omdat er toen nog geen Vlaamse regering was. Die onderhandelingen waren toen nog aan de gang. Op federaal niveau is de beleidsverklaring van de regering-Michel wel ooit uitgesteld omwille van onenigheid tijdens de begrotingsonderhandeling.

"Wettelijk gezien moet Jambon vandaag trouwens niet per se een verklaring afleggen", legde VRT NWS-Wetstraatjournalist Bart Verhulst vanochtend uit in "VRT NWS Live". "Wel komt het Vlaams Parlement sowieso de vierde maandag van september, vandaag dus, samen. Traditiegetrouw hoort daar dan die beleidsverklaring van de minister-president bij."

Dat dat nu niet lukt, is dus vooral een politieke blamage voor Jambon en zijn ministers. "Zeker omdat er voordien zoveel kritiek was op het feit dat de Vlaamse regering al zo lang gewacht heeft om met energiemaatregelen te komen. De federale regering heeft haar huiswerk op dat vlak bijvoorbeeld al veel langer klaar."

BEKIJK - Een bewogen dag in de Vlaamse politiek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen