Spreuken van Phil "Bond zonder Naam" Bosmans 10 jaar na zijn dood nog altijd springlevend: ook Clouseau en Urbanus kennen hun tijdloze kracht 

Auteur Phil Bosmans stierf 10 jaar geleden en zou dit jaar 100 worden, het is de aanleiding voor "zijn" Bond zonder Naam om het succesvolle boek "Menslief, ik hou van je" opnieuw uit te geven. Ook Koen Wauters, Fatma Taspinar, Xavier Taveirne, Dominique Van Malder en Urbanus kennen de tijdloze kracht van Phil Bosmans. 

Een nieuwe editie van “Menslief, ik hou van je”? Jazeker, Bond zonder Naam bestaat nog altijd. 50 jaar na de eerste uitgave van het bijzonder populaire spreukenboek van pater Phil Bosmans verschijnt deze week een nieuwe uitgave. 

Wie is Phil Bosmans ook alweer?

Phil Bosmans werd op 1 juli 1922 geboren in het Limburgse Gruitrode. In 1941 werd hij pater, van 1957 tot 1991 zette hij zich in voor zijn medemens bij de apolitieke organisatie Bond zonder Naam. Onder zijn leiding werkte Bond zonder Naam aan sociale initiatieven die mensen op verschillende manieren hulp boden. Vandaag werkt de organisatie aan concrete hulpverleningsprojecten zoals BZN Sociale dienst en BZN Kansenhuis.

Sinds 1958 publiceert Bond zonder Naam maandelijks een filosofische of inspirerende spreuk. De meeste mensen kennen Bond zonder Naam van de spreuken die op kalenders en tegeltjes aan de muren van Vlaamse woningen, scholen en verenigingen hangen.

In 1972 bracht Uitgeverij Lannoo honderd telefoonboodschappen van Phil Bosmans uit als boek, met de titel “Menslief, ik hou van je”. Van het boek werden 850.000 exemplaren verkocht, het is nog altijd een van de best verkochte boeken ooit in Vlaanderen en Nederland.

Daarmee eert Bond zonder Naam bezieler Phil Bosmans, die 10 jaar geleden overleed en dit jaar 100 jaar oud zou zijn geworden. In de heruitgave zijn naast teksten uit het oude boek ook selecties uit andere geschriften van Bosmans opgenomen én nieuwe gedichten van Vlaamse en Nederlandse dichters. Welke spreuken blijven vandaag nog overeind? 

BEKIJK - "Het journaal" maakte bij het overlijden van Phil Bosmans dit beeldoverzicht van zijn leven

Videospeler inladen...

Journaalanker Xavier Taveirne kent de spreuken van Bosmans nog uit zijn kindertijd: "Mijn oma had een kadertje waar elke maand de nieuwe spreuk in werd gezet." Taveirne kiest als favoriet "Geen aprilse grillen in mei/mij", want stemmingswisselingen zijn niet zo aan hem besteed: "Ik hou niet van mensen die elke dag anders zijn en waarvan je maar moet gokken hoe de wind staat, en of ze dan een beetje meewillen."

Ook Koen Wauters koos eerder voor Bond zonder Naam al een spreuk, die al dan niet toevallig ook in het nummer "Ik, jij, hij of zij" te horen is: "Zorgen voor elkaar en voor anderen is ons met de paplepel meegegeven. Zelf zorg ik ook graag voor anderen en ben ik best wel sociaal." Daarom gaat hij voor de spreuk "Iedereen heeft iemand nodig".

"In het puin van het verleden liggen de parels van morgen"

Volgens adjunct-directeur van Bond zonder Naam, Silvie Moors, is het boek "Menslief, ik hou van je" na 50 jaar nog even actueel: “Als je kijkt naar de tijd waarin het boek voor het eerst werd uitgegeven, dan is dat eigenlijk vergelijkbaar met de dag van vandaag: een tijd met crisissen en grote uitdagingen. Net zoals toen is solidariteit belangrijk. Het is ook een oproep om samen een steen te verleggen, om niet te wachten op anderen.”

Jij mag er zijn, iedereen is het waard om gezien te worden

Silvie Moors, adjunct-directeur Bond zonder Naam

"De kernboodschap van het boek - en van Bond zonder Naam - is eigenlijk: jij mag er zijn, iedereen is het waard om gezien te worden. Wij staan op voor mensen in de marges die niet gezien worden”, vertelt Moors. "De oerspreuk van Bond zonder Naam is niet voor niets “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”."

Ook Journaalanker en justitie-expert Fatma Taspinar is begaan met de wereld: "Het is iets waar ik vaak mee bezig ben: doe ik genoeg voor de wereld, armoede, klimaat, vluchtelingen?" Voor haar springt die oerspreuk er daarom uit. "Ik probeer binnen mijn eigen kring, bij mezelf, bij familie en vrienden heel veel moeite te doen", legt Taspinar uit. "Ik zeg altijd: als iedereen tien mensen rond zich kiest om voor te zorgen, dan zouden er minder problemen zijn in de wereld, toch?"

In de nieuwe versie van “Menslief, ik hou van je” kreeg het boek een opfrissing. Zo zijn er spreuken uit Bosmans' andere geschriften toegevoegd en is het nieuwe boek gestructureerd rond de vier seizoenen, vertelt Silvie Moors: “Bosmans schreef dat een mensenleven ook uit seizoenen bestaat. Er zijn voor iedereen goede en minder goede tijden. Hij schreef met optimisme, maar ging verdriet of onrecht nooit uit de weg.”

Per seizoen is ook een nieuw gedicht toegevoegd. Die gedichten werden geschreven door vier bekroonde dichters: Maud Vanhauwaert, Peter Verhelst, Bibi Dumon Tak en Toon Tellegen. "Dichters zetten aan tot denken en voelen", vertelt Silvie Moors. "Hun verzen in dit boek zijn een eigenzinnige kijk op die seizoenen."

Komiek en stripmaker Urbanus zet op de site van Bond zonder Naam ook aan tot voelen, en vooral tot lachen. De spreuk "Je bent liever met een lach" is hem dus op het lijf geschreven: "Humor verenigt verschillende generaties en mensen met een heel uiteenlopende achtergrond en opleiding. Er is niks zo verbindend als samen eens goed lachen.”

"Er is zoveel met anderen te delen"

Volgens Sylvie Moors wilde Bosmans dat "Menslief, ik hou van je" een boek was dat niet zomaar in de boekenkast stond, maar dat je kon laten rondslingeren. Een boek waar iedereen eens door kon bladeren "om je gedachten te prikkelen, of voor een portie troost". Zo inspireren de spreuken van Bosmans al vijftig jaar lang mensen in hun huiskamer. 

Beluister hieronder een van de playlists van Bond zonder Naam:

Sinds kort kan je je ook op sociale media laten inspireren. Op Spotify krijgt elke "Spreuk van de maand" bijvoorbeeld een bijbehorende playlist. Er zijn "Instagrannies", senioren die via Instagram hun levenswijsheid delen. Bond zonder Naam werkt ook met ambassadeurs, zoals acteur Dominique Van Malder. 

Op vraag van Bond zonder Naam koos hij een favoriete spreuk: "Als je wil hebben heb dan lief". Van Malder heeft namelijk zelf veel mensen lief. "De individuele mens die je tegenkomt op straat of in de winkel, die zie ik graag", besluit Van Malder. "De ene mens die de andere helpt, met vaak kleine gebaren, dat kan mij heel hard ontroeren."

De nieuwe editie van "Menslief, ik hou van je" is later deze week beschikbaar bij Uitgeverij Lannoo. 

Meest gelezen