Zaakvoerders Wendy en Nico met de menukaart in braille

Brasserie uit Deinze heeft nu ook menukaart in braille

Blinden en slechtzienden kunnen sinds kort de menukaart van Brasserie Torck uit Deinze zelf lezen, want die is omgezet in brailleschrift. “Op die manier worden die mensen niet altijd geconfronteerd met hun beperking,” zegt uitbaatster Wendy De Vos.

De menukaart van Brasserie Torck is sinds kort ook leesbaar voor wie blind of slechtziend is. Zaakvoerders Wendy De Vos en Nico Daemers hebben die laten omzetten in brailleschrift. “Wij krijgen regelmatig mensen met beperkingen over de vloer,” zegt Wendy. “Eén van onze klanten leest bij Licht en Liefde in Varsenare boeken in. Door hem zijn we op het idee gekomen om menukaarten in braille te laten maken.”

Ik vind dat die mensen ook de kans moeten kunnen krijgen om de menukaart zelf te lezen
Zaakvoerder Wendy De Vos

Als blinden niet vergezeld zijn van iemand die kan zien, hebben ze een probleem. “Wij lezen met plezier onze menukaart voor,” gaat Wendy verder, “maar ik vind dat die mensen ook de kans moeten krijgen om die zelf te kunnen lezen. Op die manier worden ze niet altijd geconfronteerd met hun beperking.” De hele menukaart voorlezen is natuurlijk moeilijk. “We vragen altijd waar ze zin in hebben. Als dat bij voorbeeld een snack is, dan lezen we alleen de snacks voor.”

Gebarentaal

Wendy en Nico krijgen ook af en toe doofstomme klanten over de vloer. “Mijn man heeft al een beetje gebarentaal geleerd, zodat hij ook met die mensen kan communiceren.” Die mensen schatten dergelijke initiatieven wel naar waarde. “Ik heb al heel veel goeie reacties gekregen op onze menukaarten in braille. Ik heb ze helaas nog niet nodig gehad.”

Meest gelezen