Eeklo schrapt plannen voor ondergrondse parking onder de Markt: "Veel te duur"

In Eeklo komt er dan toch geen ondergrondse parkeergarage onder de Markt. De stad gaat de Markt herinrichten en ging ook zorgen voor een ondergrondse parkeergarage. Maar die komt er nu niet om budgettaire redenen. "De prijs van de parking is buitensporig hoog, en we moeten keuzes maken", duidt schepen Marc Windey (SMS). 

"In onze beleidsverklaring hebben we prioriteit gegeven aan de herinrichting van de Markt", steekt schepen Windey van wal. "We zijn volop bezig met die plannen. Een studiebureau heeft nu 3 schetsen klaar voor de verfraaiing van de Markt." Op 13 oktober mag iedereen, ook de inwoners, hun zegje doen over de voorstellen. Het zijn er drie: een volledig groen plein, een verhard evenementenplein en iets tussenin. "Iedereen mag opmerkingen geven en suggesties doen", gaat Windey verder.  

Parking op andere locaties

In de verschillende plannen is er wel één constante: er komen geen auto's meer op de Markt. Daarom had de stad het plan om een ondergrondse parkeergarage te bouwen. Maar die komt er toch niet. Er moeten keuzes gemaakt worden, volgens schepen Windey, en aangezien de garage te duur is, was de keuze snel gemaakt: geen ondergrondse parking. 

Maar Eeklo heeft wel aan alternatieven gedacht: "We hebben voor bovengrondse parkeerplaatsen op andere locaties gekozen. Op de site van de oude rijkswachtkazerne, die gesloopt wordt, komen 50 tot 70 plaatsen", legt Marc Windey uit. "Aan de Zuidkaai komen er 30 plaatsen. Dat zijn dus een 100-tal plaatsen ter compensatie van de 30 parkeerplaatsen die er nu zijn en verdwijnen bij de heraanleg van de Markt." Verder wordt ook gedacht om in de toekomst extra parking te creëren op het Jan Frans Willemplein. "Ondergrondse parkings zijn bovendien niet altijd een goeie oplossing. Kijk maar naar Sint-Niklaas, Aalst of Zottegem. Bovengrondse zijn vaak makkelijker voor de mensen", besluit schepen Marc Windey.

Meest gelezen