Copyright 2018, Rosley Majid, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Van je boiler over je smartphone tot je televisie: zoveel kosten je huishoudtoestellen per jaar aan elektriciteit

Welke elektronische apparaten maken nu echt het verschil in jouw energiefactuur? VRT NWS simuleerde aan de hand van de huidige, gemiddelde energieprijs de jaarlijkse eindafrekening per huishoudtoestel. Klik op de toestellen in ons virtuele huis en zie hoe je eventueel kan besparen.

We worden om de oren geslagen met besparingstips en de raad zuinig te zijn. Maar hoe zuinig? Onze huizen staan vol met toestellen die energie verbruiken. Sommige het hele jaar door, dag en nacht, zoals koelkasten, andere enkel wanneer we ze actief gebruiken, zoals stofzuigers en strijkijzers. 

Hoeveel gebruiken die apparaten nu eigenlijk en welke maken op jaarbasis een verschil in de portemonnee? VRT NWS berekende op basis van het gemiddeld verbruik van toestellen en de gemiddelde energieprijs die de Vlaamse Regulator voor de energie- en gasmarkt deze maand vaststelde, welk bedrag elk toestel jou jaarlijks kost. Let op: het gaat om gemiddelden. De eindafrekening zal voor iedereen anders liggen op basis van onder meer types toestellen, contracten en de leverancier.

In onderstaande virtuele leefruimtes kan je elk toestel afzonderlijk checken. Klik op de witte cirkel en ontdek de jaarlijkse eindafrekening per apparaat. Voor deze berekeningen hielden we rekening met gemiddeld gebruik, de vaakst voorkomende toestellen en een jaar zonder vakanties of afwezigheden. 

Keuken

Woonkamer

Wassen en strijken

Slaapkamer

Hoe bereken ik mijn eigen verbruik?

Het eigen verbruik berekenen, gebeurt aan de hand van het vermogen van je huishoudtoestellen. Die worden meestal uitgedrukt in wattages. Zo'n wattage moet je nog eens delen door duizend om tot kilowatt of kW te komen. 

Eens je kW hebt berekend, kan je nagaan hoe vaak je een bepaald toestel gebruikt en hoeveel je dat op jaarbasis kost. Laat ons als voorbeeld een strijkijzer van 2.000 Watt nemen. Via de eerste berekening weten we dat dat neerkomt op 2 kW. We strijken voor de gemakkelijkheid wekelijks een uurtje, met uitzondering van vier weken vakantie die we jaarlijks opnemen. Op jaarbasis strijken we dus 48 uur (52 weken in een jaar - 4 weken vakantie) en verbruiken in totaal 96 kWh (48h x 2kW).

Om tot een totale jaarkost te komen vermenigvuldigen we het jaartotaal kWh met de energieprijs. Let op, deze prijs is afhankelijk van leverancier en type contract en zal dus niet voor iedereen hetzelfde zijn. In dit fictief voorbeeld baseren we ons op de gemiddelde stroomprijs voor september 2022: €0,93/kWh (bron: Vlaamse regulator energie- en gasmarkt)

Op jaarbasis kost ons strijkijzer dan €89,28 aan verbruik. 

Goedkoop is niet altijd goedkoper

Besparen zit niet enkel in het minderen in gebruik of uitzetten van bepaalde toestellen, maar ook in de beslissing welke toestellen we aankopen. Een energiezuinige combinatiekoelkast van het A-label zal in de winkel meer kosten dan een koelkast van het F-label. Maar kijken we naar het verbruik, dan kost een koelkast van het F-label ons op jaarbasis wel 217 euro meer aan verbruik. Ook een simpel toestel als een dampkap kan een groot verschil maken. Een iets duurder A-label verbruikt op jaarbasis ongeveer 46 euro. Een iets goedkoper F-label bijna 203 euro.  De goedkopere optie kan in sommige gevallen dus duurder uitvallen. 

Evolutie van de elektriciteitsprijs

Op onderstaande grafiek zie je hoe de gemiddelde energieprijs per KWh de voorbije drie jaar evolueerde. We gebruikten de huidige 0,93 euro/kWh in onze berekeningen.

(bron: Vlaamse regulator voor de energie- en gasmarkt) 

Meest gelezen