Familiehulp: "Mensen annuleren basiszorg door oplopende facturen, we hopen dat regering stappen zet" 

Thuiszorgorganisatie Familiehulp waarschuwt ervoor dat een toenemende groep mensen zorg uitstelt of annuleert omdat ze het door de inflatie en oplopende energiefacturen niet meer kunnen betalen. "Wij hopen dat de regering hier stappen in zet en ziet dat er echt wel dingen moeten veranderen, dat deze crisis echt wel mensen begint te raken", zegt Lode Draelants, regiodirecteur voor Familiehulp in Antwerpen.

Familiehulp legt de oorzaak voor het feit dat mensen zorg uitstellen bij de inflatie en de torenhoge (energie)facturen. "Het feit dat de vaste kosten zoals leningen of huishuur, voeding en energie door het dak gaan dwingt mensen om te besparen op andere zaken", stelt algemeen directeur Ann Demeulemeester. "Wat wij zien is dat die besparingen steeds vaker gebeuren op zorg en ondersteuning zoals kinderopvang, ondersteuning met dienstencheques of gezinszorg. Voor een goed begrip: dat gaat om het wassen van mensen en zorgen dat ze op een menswaardige manier hun dag doorkomen. In een rijke regio als Vlaanderen is dat eigenlijk niet te bevatten." 

Er wordt bespaard op het wassen van mensen en zorgen dat ze op een menswaardige manier hun dag doorkomen. In een rijke regio als Vlaanderen is dat eigenlijk niet te bevatten

Ann Demeulemeester, algemeen directeur Familiehulp

In het eerste semester van 2022 zijn er volgens Familiehulp weer meer mensen die zorg vragen, maar de hoeveelheid zorguren per vraag daalt wel. "Mensen verminderen of annuleren zorg met de expliciete boodschap dat het niet meer betaalbaar is voor hen", zegt Lode Draelants, regiodirecteur voor Familiehulp in Antwerpen. "Ik maak me daar zorgen over. Wij voeren immers geen complexe medische ingrepen uit, maar zorgen er bijvoorbeeld voor dat mensen dagelijks een deftige maaltijd kunnen consumeren." 

"Bovendien zijn onze medewerkers vaak het enige menselijk contact dat mensen hebben waardoor de thuiszorg de laatste dam tegen bijvoorbeeld vereenzaming is. Ik maak me dus nu al ernstige zorgen, maar houd nog meer mijn hart vast voor de komende weken en maanden", aldus Lode Draelants.

"Wij hopen dat de regering hier stappen in zet en ziet dat er echt wel dingen moeten veranderen, dat deze crisis echt wel mensen begint te raken", besluit Draelants.

Meest gelezen