John Hyphen op Twitter

Filmpje van spectaculaire afbraakwerken op Rogierplein in Brussel gaat viraal

Een filmpje van afbraakwerken aan een hotel op het Rogierplein in Brussel wordt druk bekeken op het sociale netwerk Twitter. Op de beelden van een voorbijganger is te zien hoe een kleine kraan in een container de hoogte in wordt gehesen om van daaruit de hoge gevel af te kunnen breken. De video is intussen al meer dan 360.000 keer bekeken.

"Deze techniek is volkomen veilig en we passen dit elke maand wel een paar keer ergens toe", legt Geert Vandenberghe uit. Hij is preventieadviseur bij De Meuter, het afbraakbedrijf uit Ternat dat de werken aan het hotel uitvoert. "De machinist is niet zomaar iemand. Hij is daar speciaal voor opgeleid en de kraan zelf hangt ook nog eens stevig vast in de container. Daardoor kan er zo goed als niets gebeuren."

Voor voorbijgangers zien de afbraakwerken er spectaculair uit, maar De Meuter verzekert dat deze manier van werken veilig én legaal is. "Ik snap dat het er spectaculair uitziet. Onze opdracht is om daar een deel van de gevel te slopen. Voor we aan zo'n opdracht beginnen, onderzoeken we eerst wat voor ons de veiligste manier is om dat te doen. De machines zijn beperkt in hoogte, dus moeten we het geregeld op een andere manier oplossen. Deze techniek staat ingeschreven in de veiligheidswetgeving", aldus nog de preventieadviseur.

Meest gelezen