foto Huis van Alijn - familie aan auto

Gent roept inwoners op erfgoed in te sturen én te onderzoeken op een nieuw online platform: “We hopen op 50.000 inzendingen”

De stad Gent roept inwoners op om erfgoedobjecten in te sturen op een nieuw online platform. Het is de bedoeling om zo 50.000 verhalen toe te voegen aan “De Collectie van de Gentenaar”. “Iedereen kan online ook meehelpen om meer informatie te verzamelen, bijvoorbeeld door mee plaatsen en objecten te herkennen”, zegt projectleider Pieter-Jan Pauwels. 

Alle erfgoedmusea van Gent hebben al enkele maanden geleden een groot deel van hun collecties online gezet in “De Collectie van de Gentenaar”. Dat is een database met nu al bijna 60.000 objecten. Het gaat van oude foto’s, over stadsplannen, tot bijzondere objecten. “We willen met de collectie aan de slag en roepen de Gentenaars op om hun verhalen te delen”, zegt Pieter-Jan Pauwels van het project. Gent hoopt op nog eens 50.000 originele erfgoedverhalen via de inwoners. “Maar ze kunnen ook commentaar geven op wat nu al in de collectie zit!” 

Interactief platform

Vanaf vandaag is er een online platform waar Gentenaren eigen erfgoedverhalen kunnen uploaden en reacties kunnen schrijven bij dingen die al in de collectie zitten, zoals oude foto’s. “Misschien herken je wel een plaats of een object en wil je dat met ons delen? Of, vind je op de zolder van oma nog een doos vol oude bijzondere foto's."

Ook immaterieel cultureel erfgoed is welkom als inzending. Dat betekent dat bijvoorbeeld bepaalde tradities ook aan bod kunnen komen. “Ik denk aan de gebruiken bij communiefeesten, of bij trouwpartijen.” 

foto Huis van Alijn -  drie communicanten ca. 1928

We willen met het project Gentse erfgoedverhalen ontdekken

Pieter-Jan Pauwels, projectleider "De Collectie van de Gentenaar"

Het  platform moet het erfgoed van de musea tot leven brengen. “We hopen dat we dingen ontdekken door de getuigenissen, de foto’s en de verhalen van de inwoners. We hebben een heel team klaar dat alles dat ingestuurd wordt ook gaat checken.” De medewerkers publiceren pas iets als het klopt en als er geen privacy- of auteursproblemen kunnen zijn. Anoniem insturen kan niet, Gentenaars moeten zich aanmelden op het platform.  

Online én offline

Het project wil alle Gentenaars bereiken, ook de mensen die niet of minder aanwezig zijn online. Het trekt rond in verschillende Gentse wijken met de CoGent-box, een soort rondtrekkende container waar mensen hun verhalen kwijt kunnen. Nog tot begin november kunnen Gentenaars terecht aan de Watersportbaan, daarna trekt de box naar het Tolhuispark. De box verhuist later naar de nieuwe vleugel “DING” in het Design Museum. 

De Collectie van de Gentenaar is een project van de stad en de vijf erfgoedmusea (Huis van Alijn, Industriemuseum, STAM, Design Museum en Archief Gent) en kreeg bijna 5 miljoen euro steun van Europa.  

Meest gelezen