"Morgen vertel ik aan mijn moeder dat ik vertrokken ben, vader gaat me helpen": Nikita vluchtte weg uit Rusland na mobilisatie

Nikita is een van de vele Russen die in de voorbije dagen het land ontvlucht zijn omdat ze niet willen ingelijfd worden in het leger. "Poetin wil nu het volledige land meesleuren in deze oorlog, en daar willen wij geen deel van uitmaken", vertelt hij in "Laat" vanuit buurland Georgië. Aan de grens met Rusland staat nog steeds een kilometerslange file van mensen die het land willen verlaten. Satellietfoto’s tonen dat de wachttijd intussen is opgelopen tot 48 uur. 

Twee dagen nadat de Russische president Vladimir Poetin een "gedeeltelijke mobilisatie" afkondigt, beslist Nikita dat hij het land wil verlaten. Dinsdagochtend om 4 uur steekt hij samen met enkele vrienden de grens met Georgië over, waar hij intussen onderdak gevonden heeft. De reis van zijn voordeur in Rusland tot aan de voordeur van het Georgisch appartement waar hij verblijft, heeft hem naar eigen zeggen ongeveer 36 uur gekost.

Nikita kan op dit moment nog niet opgeroepen worden voor het Russische leger, maar neemt toch geen risico. "Ik en mijn vrienden spelen samen in een band, en schrijven in onze nummers over alles wat nu gebeurt in ons land", vertelt hij. "Het werd voor ons onmogelijk om nog in Rusland te blijven, want we lopen het risico om naar het leger gestuurd te worden en te sterven in Oekraïne."

"Het werd onmogelijk om in Rusland te blijven. Wat er nu gaat gebeuren, weet ik niet": bekijk het gesprek met Nikita in "Laat":

Videospeler inladen...

Voor Nikita was het bij de start van de invasie al duidelijk dat Poetin geen kans maakt om te winnen, maar toch besluit hij nu pas om te vertrekken. "Poetin wil nu het volledige land meesleuren in deze oorlog, en daar willen wij geen deel van uitmaken. Mijn vader kwam vroeger al in de problemen met het regime door zijn politieke visie, maar toen zijn we gebleven. Maar nu willen ze ons dood, en willen ze dat we tegen Oekraïners gaan vechten, en dat willen we niet."

De vader van Nikita staat kritisch tegenover het Russische regime en begrijpt de keuze van zijn zoon, maar zijn moeder weet nog niet dat hij het land ontvlucht is. "Ik vertel het haar morgen. Mijn vader gaat me helpen. Ze steunt de invasie, want ze gelooft dat Oekraïne en de NAVO Rusland zullen binnenvallen. Maar ze wil niet dat ik naar het front zou gestuurd worden. Veel Russen aanvaarden wat er gaande is, tot de oorlog hun woonkamer binnenkomt. Wanneer hun vaders, broers en zonen opgeroepen worden, doen ze alles in hun macht om dat te voorkomen."

Rusland als mijn thuisland, dat mis ik nu al. Ik heb geen thuis meer. Dat hebben ze mij afgenomen

Nikita

Of Nikita een nieuw leven zal kunnen opbouwen in Georgië, weet hij niet. "Ik ga er alles aan doen. Ik ben een muzikant, daar liggen mijn talenten. We kunnen mensen helpen met onze muziek. Maar op dit moment weet ik niet wat er mij gaat gebeuren de komende maanden."

BEKIJK - De weg die Nikita aflegde tot in Tbilisi, Georgië.

Videospeler inladen...

De moeilijkste vraag blijft of hij ooit wil terugkeren naar Rusland. "Van zodra dit regime zal vallen weet ik niet wat er zal gebeuren met Rusland als staat. Maar Rusland als mijn land, als mijn thuisland, dat mis ik nu al. Ik heb geen thuis meer. Dat hebben ze mij afgenomen. Als het regime van Poetin eindigt en er komt een democratie, dan wil ik graag terugkeren. Maar als het blijft zoals nu, of erger, dan keer ik niet terug."

Intussen leeft Nikita in angst over wat met hem en zijn familie zal gebeuren als het Russische regime ontdekt dat hij gevlucht is en ook nog eens kritisch is over de invasie. "Maar het is belangrijk dat ik mijn verhaal vertel. Zoveel mogelijk mensen moeten horen wat gebeurt in Rusland. Maar dapper zou ik dat niet noemen. Wat de Oekraïense soldaten elke dag doen, dat is dapper."

Lange rijen auto's aan de grens met Georgië

Meest gelezen