De diplomaat was actief in de Russische stad Vladivostok
TASS

Japan eist verontschuldigingen van Rusland na het "blinddoeken en vastbinden" van diplomaat

Japan heeft de Russische ambassadeur in Tokio op het matje geroepen nadat een Japanse diplomaat geblinddoekt en vastgebonden werd tijdens een ondervraging in de Russische stad Vladivostok. Volgens Rusland zou de diplomaat hebben betaald voor geheime informatie, onder meer over de impact van de Westerse sancties op Rusland. Japan ontkent de beschuldigingen en eist een formele verontschuldiging.

Motoki Tatsunori, een Japanse diplomaat, heeft enkele bewogen dagen achter de rug. Gisteren werd de man opgepakt en 'ondervraagd' door de Russische Veiligheidsdienst (FSB). Hij zou geheime informatie hebben ontvangen over de samenwerking tussen Rusland en een niet nader genoemd Aziatisch land. 

"Een Japanse diplomaat werd gearresteerd nadat hij op heterdaad betrapt werd toen hij geheime informatie ontving in ruil voor geld", schreef de Russische Veiligheidsdienst (FSB) in een statement. Hij zou ook informatie hebben opgevraagd over de impact van de Westerse sancties op Rusland. 

Gedwongen aanpak

De arrestatie van Tatsunori kon in Japan rekenen op heel wat protest. Tokio ontkent bovendien dat het betaald zou hebben voor geheime informatie. Japan beschuldigde Rusland van onredelijk gedrag en dreigde met soortgelijke stappen. De ambassade van Japan in Moskou was niet te spreken over de hele toestand en klaagde de situatie aan bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens hen was de arrestatie en ondervraging van Motoki een schending van het Verdrag van Wenen inzake consulaire betrekkingen. 

Enkele uren na zijn arrestatie werd de consul vrijgelaten met het bevel om binnen de 48 uur Rusland te verlaten. Hij wordt morgen terug in Japan verwacht. In een persbriefing na de vrijlating van Motoki Tatsunori reageerde Hirokazu Matsuno, Kabinetssecretaris van Japan, teleurgesteld op de aanpak van de Russische veiligheidsdiensten. "De overheidsfunctionaris werd geblinddoekt, terwijl er druk uitgeoefend werd op zowel zijn handen als zijn hoofd, waardoor hij niet kon bewegen. Daarnaast werd hij op een arrogante manier ondervraagd", vertelde Matsuno. 

Fragiele diplomatieke relaties

Het is niet de eerste keer dat de diplomatieke relaties tussen Japan en Rusland onder druk staan. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verklaarde de sovjetrepubliek de oorlog aan Japan en werd de Japanse vazalstaat Mantsjoekwo (het huidige Mantsjoerije) en de Koerilen (een eilandengroep) geannexeerd. Formeel eindigden de twee landen hun oorlog in 1956, maar het territoriale dispuut is nog steeds niet opgelost. 

Iets recenter noemde Rusland Japan ook een "vijandelijke staat" (samen met heel wat andere landen) toen het zich kantte tegen de Russische invasie van Oekraïne.

Meest gelezen