Marthe van K3 is een Max en kwam erover vertellen in Berchem

Child Focus en Marthe van K3 stellen in Berchemse school "Max 24/7" voor, een spel om hen te doen praten over problemen

Child Focus heeft een spel ontwikkeld voor lagere scholen, "Max 24/7". Dat moet kinderen ertoe aanzetten te praten over problemen met een zogeheten Max, een vertrouwenspersoon die de kinderen zelf kiezen. Marthe van K3 is zo ook een Max voor een jongen uit haar vriendenkring. Ze kwam samen met Child Focus naar Stedelijke Basisschool Leopold III in Berchem om erover te vertellen. 

Vorig jaar lanceerde Child Focus het project "Max, de vertrouwenspersoon". De organisatie wil dat elk kind tussen 10 en 12 jaar oud zo een Max heeft in zijn of haar omgeving. "We proberen kinderen aan te moedigen om na te denken bij wie ze in hun omgeving altijd terecht kunnen bij grote of kleine problemen of twijfels", zegt Nel Broothaerts van Child Focus. "Het is ook de bedoeling dat ze die persoon echt vragen om hun Max te worden. Dan wordt daarna de drempel ook veel lager om contact op te nemen, als er echt problemen zijn."

In heel wat ernstige dossiers die bij Child Focus belanden, merkt de organisatie dan ook dat er een rode draad is: de minderjarige had niemand om in vertrouwen te kunnen nemen. Een Max kan een ouder zijn, maar ook een grotere broer of zus, een tante of oom, een meter of peter, een leider bij de jeugdbeweging of een trainer in de sportclub... eender welke - liefst volwassen - persoon waar een kind zich 100 procent veilig bij voelt. 

Om Max nog beter bekend te maken bij kinderen, lanceerde Child Focus vandaag een spel voor lagere scholen: "Max 24/7". Vanmorgen werd het uitgetest door de kinderen van het 6e leerjaar van de Stedelijke Basisschool Leopold III in Berchem. 

Het is heel fijn om te spelen, want de personages in het spel en hun problemen liggen heel dicht bij hun leefwereld

Barbara Robberecht, leerkracht 6e leerjaar

Ze werden geconfronteerd met allerlei problemen die zich kunnen voordoen. Zo kwamen ze te weten wat ze kunnen doen of waar ze hulp kunnen zoeken of vragen. "Jullie belden met Awel om een vriend te helpen", klinkt het. En dat levert enkele zetten op het spelbord op. "Jullie vertelden Diego over Child Focus en dat hij op de website informatie over zijn probleem kan vinden. Jullie zien dat Seppe een probleem op Cybersquad.be heeft gezet en geven hem een antwoord."

Sexting en sextortion

 "Het is heel fijn om te spelen, want de personages in het spel en hun problemen, liggen heel dicht bij hun leefwereld", zegt Barbara Robberecht, leerkracht in het 6e leerjaar. Van (cyber)pesten kunnen we ons dat wel voorstellen, maar er wordt ook al gesproken over sextortion en sexting. "Ja, dat gaat al heel ver, maar ik denk toch dat het goed is om hen daar op voor te bereiden. Ze gaan er sowieso mee in contact komen, al lijkt het nu nog ver van hun bed. Het is goed om er al preventief over te praten. De kinderen hangen echt aan de lippen van de mensen van Child Focus. Ze zijn echt mee."

"We hebben geleerd dat het heel belangrijk is om een Max te hebben. Bij mij is dat mijn tante", zegt de 11-jarige Yasmien. "Ze woont wel in Amerika, er is 6 uur tijdsverschil, maar ik kan er altijd mee bellen of Facetimen." Bij Victor, ook 11, is het zijn mama. "Als ik een ruzie heb, dan kan ik dat altijd aan haar vertellen. Zij helpt me dan. Als het echt een zware ruzie is, dan gaat ze ook met die persoon praten." Maar ze leerden ook enkele organisaties kennen, zoals Awel, het CLB en Child Focus. "116, 3 keer 0!", klinkt het enthousiast wanneer de kinderen naar het nummer van Child Focus gevraagd wordt.

Ik merkte dat het voor hem belangrijk was om iemand te hebben waar hij alles aan kon aan vertellen

Marthe van K3, Max van Andres

Marthe van K3 kwam ook even langs. Zij is ambassadeur van het project en zelf ook een Max. "Ik ben Max van een soort neefje, Andres, het zoontje van een heel goede vriendin van mijn mama. Op een of andere manier is dat spontaan gegroeid. Ik merkte dat het voor hem belangrijk was om iemand te hebben, waar hij alles aan kon zeggen. Kinderen vragen me nu ook hoe ze een Max moeten zoeken, maar ik denk dat ze niet moeten zoeken. Het moet gaan om iemand waar ze zich nu al goed bij voelen." 

Meer informatie vind je op www.iedereeneenmax.be.

Meest gelezen