Most Wanted-crimineel "de vingerknipper" uit Lommel ontkent dat hij achter ontvoeringspoging op minister Van Quickenborne zit

Flor "de vingerknipper" Bressers, een man uit Lommel die een tijdlang op de Most Wanted-opsporingslijst van Europol stond, ontkent dat hij iets te maken heeft met de mislukte poging om minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) te ontvoeren. Zijn naam was, samen met die van andere drugscriminelen, genoemd in enkele kranten.

Bressers werd in februari opgepakt in Zwitserland en zit daar sindsdien in de cel. De man uit Lommel was twee jaar eerder door het hof van beroep in Antwerpen veroordeeld voor de gijzeling en mishandeling van een drugscrimineel. 

Daarnaast werd hij gezocht voor zijn mogelijke betrokkenheid in verschillende drugsdossiers, telkens zaken waarin sprake was van zware en gewelddadige criminaliteit. Zo kreeg Bressers de bijnaam "de vingerknipper" omdat hij ooit vervolgd werd voor het afknippen van de vingerkootjes van een andere drugscrimineel. Hij werd daar wel voor vrijgesproken. "Een héél gevaarlijke man", zo omschreef minister Van Quickenborne hem toen hij op de Most Wanted-lijst van de Europese politieorganisatie Europol werd gezet. 

Drugsmilieu

Aangezien de vier verdachte Nederlanders banden hadden met het drugsmilieu, bestaat de kans dat de ontvoeringspoging op de minister uit dat milieu afkomstig is. Daarom brachten enkele kranten vandaag een overzicht van bekende drugscriminelen, die mogelijk de opdrachtgever zouden zijn. 

Flor Bressers was een van de namen op die lijstjes, maar zijn advocaten Hans Rieder en Yehudi Moszkowicz ontkennen in een persbericht alle betrokkenheid: "Voor zover bekend is Bressers geen verdachte. (...) Desalniettemin wenst Bressers te benadrukken dat hij het idee van een ontvoering van een bewindsman of vrouw uitdrukkelijk verwerpt en ontkent bovendien elke betrokkenheid. Voorts dient nog in rechte te worden vastgesteld of überhaupt sprake is geweest van een ontvoeringspoging." 

Zijn advocaten benadrukken ook dat Bressers al 7 maanden in een Zwitserse cel zit, en volgens hen dus onmogelijk de opdracht tot een ontvoering kan hebben gegeven of erbij betrokken zou kunnen zijn.

Ook een andere drugscrimineel ontkent alle betrokkenheid. Nordin E.H., bijgenaamd "Dikke Nordin van den Dam" vraagt om "sensationele en fantasierijke schrijfsels te verwijderen en de heer El Hajioui niet langer onnodig in zijn rust te verstoren". Dat zeggen zijn advocaten Hans Rieder en Louis R. De Groote.

Nordin E.H. wordt gezocht in verschillende grote drugsdossiers. Maar de man uit Antwerpen verblijft al een tijd in Dubai. "De heer El Hajioui distantieert zich ten volle van dergelijke praktijken ten aanzien van gezagsdragers die zich dagelijks inzetten voor de Belgische bevolking", zo klinkt het. 

In de verklaring staat dat hij geen reden zou hebben om iets te ondernemen tegen Van Quickenborne aangezien hij niet in een uitleveringsprocedure zit, niet in de cel en ook op geen andere manier in het nauw gedreven wordt door Justitie. "In de rechtszaken waarin hij betrokken is, zal hij op gepaste wijze zijn verdediging voeren bij monde van zijn raadslieden. Zoals het in een rechtstaat behoort te gebeuren", klinkt het.

Meest gelezen