Plannen voor monumentaal kunstwerk op mijnterril in Zolder: “Authentiek project gebaseerd op erfgoed van de koolmijnen”

Er zijn plannen om een monumentaal kunstwerk te maken op de mijnterril in Heusden-Zolder. Kunstenaar Stefan Elsen wil er een zigurat maken, een groot tempelgebouw. De kunstenaar, die zelf ex-mijnwerker is, maakt het kunstwerk als cadeau voor de streek in het kader van 30 jaar mijnsluiting.

Kunstenaar Stefan Elsen maakt regelmatig kunst gelinkt aan de mijnen. Vorige week nog was er de KS soap, een zwarte zeep, die hij creëerde. “Dit kunstwerk bedoelt hij als een geschenk aan de bevolking en de mijnwerkers in het bijzonder,” zegt Paul Boutsen van vzw Het Vervolg. “Het is een authentiek project gebaseerd op het erfgoed van de koolmijnen, en dat ondersteunen we graag als vzw.”

Met het kunstwerk willen de initiatiefnemers meer bereiken dan gewoon een mooi uitzicht: “We willen de wereld van de natuurontwikkeling en van het erfgoed van de koolmijnen met elkaar verbinden. De terril is daarvoor de ideale locatie: die is erfgoed én natuurgebied.”

Komt het er?

Of het kunstwerk er effectief zal komen, hangt nog af van overleg tussen de betrokken overheden. “Maar als dat akkoord er komt, kan het kunstwerk er snel zijn. We kunnen meteen beginnen, en dan kan het kunstwerk over een jaar bestaan”, blikt Boutsen vooruit.

Meest gelezen