Evi Clerckx

Samen met de regen duiken ook de everzwijnen op in de Limburgse tuinen: ze wroeten er naar wormen

De jongste weken zijn er in Hasselt, Genk en Maasmechelen heel wat meldingen van overlast door everzwijnen in de tuinen. Die gaan er op zoek naar regenwormen. Door de regen is de grond namelijk zacht geworden, en komen de regenwormen weer naar boven. En die wormen bevatten de noodzakelijke eiwitten voor het everzwijnendieet. 

Door de droogte van de afgelopen maanden was de grond erg hard, en daardoor zaten de insecten en wormen diep in de grond. Maar nu het de afgelopen dagen veel geregend heeft, is de grond weer zachter geworden. De regenwormen komen weer naar boven, en daarom zijn de everzwijnen tegenwoordig erg actief in tuinen, bermen en graslanden. Die wormen en insecten vormen een aanvulling op hun dieet. In hun favoriete voedsel, eikels en noten, zitten namelijk weinig eiwitten. En daarom vullen ze hun dieet graag aan met insecten en regenwormen. 

De gemeenten waar momenteel de meeste problemen gemeld worden in de tuinen zijn Hasselt, Genk en Maasmechelen. "Dat zijn gemeenten met een grote verwevenheid met de natuur, waar de everzwijnen gemakkelijk van de bossen naar de woonwijken kunnen komen", meldt Vlaams everzwijncoördinator Jolien Wevers. 

Wat kan je doen om schade te voorkomen in je tuin?

Jolien Wevers legt uit wat je kan doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de everzwijnen jouw tuin bezoeken: "Een eerste tip is je composthoop goed af te schermen, want compost zit momenteel vol met regenwormen, en die zijn nu echt een magneet voor everzwijnen."

Als je je tuin helemaal ontoegankelijk wil maken voor everzwijnen, kan je een elektrisch of vast raster aanleggen dat everzwijnproof is. Hoe je zo een raster aanlegt vind je in de folder "Natuur als goede buur" op de website van het agentschap voor natuur en Bos. 

 

Meest gelezen