Sint-Niklaas bouwt parkeerbeleid verder uit

Binnenkort openen in Sint-Niklaas 2 nieuwe parkings en volgend jaar wordt een dynamisch parkeer- en verkeersgeleidingssysteem in gebruik genomen. De stad heeft voor de verdere uitbouw van haar parkeerbeleid een half miljoen euro steun gekregen van de Vlaamse overheid .

De stad Sint-Niklaas wil  bijkomende parkeercapaciteit creëren via een samenwerking met eigenaars van private parkings. Begin november gaat op het bedrijfsterrein van SVK de nieuwe centrum- en buurtparking Westerplein (175 parkeerplaatsen) open. De nieuwe parking OLVP aan de Spoorweglaan staat voor begin 2023 gepland. Met het inrichten van een nieuw parkeerterrein aan het Westerplein wil de stad meer parkeerplaatsen creëren in het noordelijke deel van Sint-Niklaas. 

Op 10 minuten van de Grote Markt

De nieuwe parking Westerplein bevindt zich op 850 meter van de Grote Markt, zo’n 10 minuten wandelen. De eerste twee maanden is het er gratis parkeren. Daarna geldt een standaardtarief van 2 euro per dag. Er komt geen slagboom aan de ingang. Parkeerwachters zullen controleren, net zoals in de binnenstad. In de toekomst komt er ook een scanwagen. Buurtbewoners kunnen een parkeerkaart aanvragen. 

De parking is volledig omheind en afgesloten van de terreinen van SVK. De stad betaalt 3.000 euro huur per maand aan SVK. En ook 80 procent van de opbrengst die boven dat bedrag zou gaan.

Ook op twee andere plaatsen komen er nieuwe parkings: op het terrein van school Onze-Lieve-Vrouw Presentatie aan de Spoorweglaan (50 plaatsen) en op de parking van Het Hof (20 plaatsen).

Niet alleen voor auto's

Schepen van Mobiliteit Carl Hanssens: “Er komen ook speciale vakken voor mobilhomes en elektrische wagens. In de bijhorende fietsenstalling is er plaats voor 60 fietsen. Ook deelsteps en -fietsen hebben hier hun standplaats.”

Het nieuwe parkeer- en verkeersgeleidingssysteem zal automobilisten vanaf volgend jaar alle informatie verstrekken over de bereikbaarheid en bezetting van de parkeerzones. De kostprijs van het geleidingssysteem bedraagt 750.000 euro.

Er zijn al 2 grote parkings in het centrum van Sint-Niklaas, maar die worden amper gebruikt omdat je er maar moeilijk kan manoeuvreren. De stad bood lessen aan om inwoners hun angst te laten overwinnen om er te parkeren en uit de parkings te rijden.

Meest gelezen