Stadsloketten Geraardsbergen opnieuw open na hackingaanval: "Aanval was expliciet op onze stad gericht"

In Geraardsbergen gaan de stadsloketten in het administratief centrum weer open. Ze waren sinds vrijdag gesloten omdat hackers de computers van de stadsdiensten hadden geblokkeerd. Ze vroegen losgeld om de computers weer te ontgrendelen, maar daar ging Geraardsbergen niet op in. Computerspecialisten zijn er nu in geslaagd om de computers weer aan de praat te krijgen. Welke schade er precies is, moet nog onderzocht worden.

"We hebben donderdag vastgesteld dat we het slachtoffer waren van een hackingaanval", vertelt Jan De Smet van de Stad Geraardsbergen. Het ging om zogenaamde malware, een kwaadaardige vorm van software, waardoor de computers vergrendeld waren. "We hebben een noodplan voor zo'n aanval, met de bedoeling die te stoppen of te vertragen. We hebben toen zo snel mogelijk alle instanties op de hoogte gesteld, zoals politie, parket en de Computer Crime Unit."

Door de aanval waren de loketten en sommige stadsdiensten enkele dagen dicht. Computerspecialisten zijn er intussen in geslaagd om de computers te ontgrendelen, waardoor de baliewerking in het administratief centrum weer kan opgestart worden. "We zullen de burgers verwittigen over welke diensten weer open zijn en welke niet."

Onderzoek moet uitwijzen hoe ze zijn binnengeraakt en welke schade ze hebben aangericht
Jan De Smet, Stad Geraardsbergen

Wie achter de aanval zit, waarbij losgeld werd gevraagd, is nog niet duidelijk. "We weten wel dat de aanval expliciet op Geraardsbergen gericht was en dat ze van buitenaf kwam, door een zeer gespecialiseerde groep. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe ze zijn binnengeraakt en welke schade ze hebben veroorzaakt aan de server en de computers", besluit De Smet.

Meest gelezen