Tuchtcommissie opgericht die betalingen naar oud-burgemeester Sint-Truiden moet onderzoeken

De gemeenteraad van Sint-Truiden heeft een tuchtcommissie opgericht die moet onderzoeken wat er fout is gelopen bij betalingen aan oud-burgemeester Jef Cleeren (CD&V). Alle partijen zijn hiermee akkoord gegaan. Het is de bedoeling om alle betrokkenen te horen om precies te weten wat er gebeurd is.

Oud CD&V-burgemeester Jef Cleeren, overleden in 2021, kreeg van Sint-Truiden tussen 2017 en 2020 in het totaal 65.000 euro uitbetaald. Het schepencollege zegt dat het daar niets van wist. Daarom wordt nu een tuchtcommissie opgericht.

“Er zijn op de gemeenteraad formeel twee dingen beslist”, zegt Ludwig Vandenhove van oppositiepartij Vooruit.  Ten eerste, dat de tuchtcommissie wordt opgericht, en ten tweede dat Audit Vlaanderen zijn werk kan doen. Ik heb dan namens mijn fractie voorgesteld dat er een strafrechtelijk onderzoek zou komen. De volgende dagen gaan we samenzitten met de fractieleiders om te kijken hoe we dat concreet gaan uitwerken. In het geval van een strafklacht, moeten we echt tot op het bot gaan. Ik denk dat de burger dat ook verwacht.”

Groen stelde voor om een regeringscommissaris aan te stellen die samen met de nieuwe burgemeester toezicht moet houden op het reilen en zeilen in de stad, maar dat punt werd weggestemd. Mogelijk zal er wel een externe bedrijfsrevisor of bedrijf gevraagd worden om de stadsfinanciën door te lichten.

Intussen heeft de Vlaamse regering het ontslag van Veerle Heeren (CD&V) als burgemeester van Sint-Truiden bevestigd. Jelle Engelbosch (N-VA) is aangesteld als waarnemend burgemeester, tot er een akkoord is over een opvolger. Maar de onderhandelingen daarover tussen CD&V, N-VA en Open VLD verlopen erg moeizaam.

Meest gelezen