DLE

Politiek analist Rik Van Cauwelaert na debacle in Vlaamse regering: "Hier zijn blessures geslagen, hoe moet dit verder de komende maanden?"

De Vlaamse regering is "gedoemd" om voort te regeren. Maar hoe moet het verder de komende maanden? Politiek analist Rik Van Cauwelaert heeft er alvast geen goed oog op. "Er zijn blessures geslagen", zegt hij over de vastgelopen begrotingsgesprekken.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kon gisteren geen beleidsverklaring afleggen in het Vlaams Parlement. De "Septemberverklaring" moest worden uitgesteld omdat de regeringspartijen geen akkoord hadden gevonden over de begroting voor het komende jaar. De eis van CD&V om het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag) te indexeren met de spilindex bleek een struikelblok voor de andere partijen. 

De commentaren in de kranten zijn vernietigend voor de ploeg van Jambon. Achter de schermen zouden er bovendien harde woorden zijn gevallen van de Vlaamse regeringsleider richting CD&V omdat die partij het been stijf houdt. "Ik begrijp dat sentiment. Het is onvermijdelijk dat er hier blessures zijn geslagen", stelt Rik Van Cauwelaert.

Zo erg dat Van Cauwelaert zich afvraagt hoe de Vlaamse regering de komende maanden nog verder zal regeren. "We waren al half in verkiezingsmodus. Vanaf nu zitten we helemaal in verkiezingsmodus. Wat moet dat worden de komende maanden?" Volgens Van Cauwelaert brengt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi het voortbestaan van de Vlaamse regering in gevaar. 

"Geen goed management"

Nochtans kan de Vlaamse regering niet vallen zoals een federale regering dat kan, met vervroegde verkiezingen. "Deze regering is gedoemd om voort te regeren. Wat is het alternatief? Dat Vooruit in de regering zou stappen terwijl die eigenlijk al in verkiezingsmodus is? Die partij heeft ook al voorstellen gedaan die zwaar zouden gaan wegen op de begroting. Het zou mij verwonderen dat meneer Diependaele (de N-VA-minister van Begroting, red.) dat zou laten inschrijven in de regeringsplannen."

De strenge conclusie van Rik Van Cauwelaert: "Men is rustig in vakantie gegaan en heeft pas de laatste weken de Septemberverklaring voorbereid. Dit is geen voorbeeld van goed management van de Vlaamse regering in zijn totaliteit. Het versterkt het beeld dat Jan Jambon de zaken een beetje voor zich uitschuift". 

Beluister de analyse van Rik Van Cauwelaert in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen