Vlaamse klimaatwetenschapper Valerie Trouet keert terug naar België om nieuw klimaatcentrum te leiden

Valerie Trouet wordt wetenschappelijk directeur van het nieuwe klimaatcentrum dat in ons land wordt opgericht. Dat schrijft "De Standaard." Trouet is professor aan de Amerikaanse universiteit van Arizona, en wereldwijd bekend voor haar klimaatonderzoek aan de hand van jaarringen van bomen. Ze keert terug naar ons land om het centrum te leiden.

Begin 2023 zal in Ukkel het nieuwe klimaatcentrum openen dat de federale regering vorig jaar aankondigde tijdens de beleidsverklaring. Het centrum moet alle kennis over het klimaat beter bundelen en coördineren. Dat kan door wetenschappers uit verschillende domeinen of instellingen samen te brengen, of door studies beschikbaar te maken op een gemakkelijk bereikbaar portaal. 

Het centrum in Ukkel zou één van de grootste van Europa worden. Dat zegt althans staatssecretaris voor Wetenschappelijk Beleid Thomas Dermine (PS). De regering trekt er elk jaar 2 miljoen euro voor uit.

Twee vrouwen aan de top

Het klimaatcentrum zal worden geleid door twee vrouwen: Ella Jamsin, doctor in de fysica (ULB), die de praktische organisatie voor haar rekening neemt, en de Vlaamse wetenschapster Valerie Trouet, die wetenschappelijk directeur wordt.

Trouet keert voor de functie terug uit de Verenigde Staten, waar ze al 10 jaar professor is aan de University of Arizona in Tucson. Trouet is vooral bekend geworden door haar onderzoek naar jaarringen van bomen en wat die ons vertellen over klimaatverandering.

"Ik kijk uit naar een nieuwe uitdaging om mijn expertise en ervaringen van de voorbije 20 jaar toe te passen", zegt Trouet. "En om zo impactvol mogelijk bij te dragen tot oplossingen voor de klimaatsituatie. Er gebeurt nu al heel veel klimaatonderzoek, België behoort tot de wereldtop, maar de kennis is versnipperd over verschillende instellingen en universiteiten. Het klimaatcentrum moet meer samenwerking en coördinatie mogelijk maken en een duidelijke strategie uitlijnen voor België."

Naast het KMI zullen ook de Sterrenwacht, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) en het Afrikamuseum deel uitmaken van het klimaatcentrum. Zij zouden dan beter kunnen samenwerken met universiteiten, andere wetenschappelijke instellingen of onderzoekscentra zoals VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologie. 

Meest gelezen