Krantenknipsel via gemeente Kruibeke: Harry Van Landeghem is rechts te zien.

Ex-worstelaar met 26 Belgische titels én internationale overwinningen wordt ereburger van Kruibeke

Harry Van Landeghem is door zijn indrukwekkende worstelcarrière ereburger van Kruibeke geworden. Hij behaalde 26 Belgische titels in de Grieks-Romeinse en vrije stijl. Ook in het buitenland kon hij verschillende internationale overwinningen op zijn palmares zetten. De man is nu 73 jaar en Kruibeke eert hem met een ereburgerschap.

Harry Van Landeghem uit Kruibeke begon met worstelen in 1964. En de man startte meteen een indrukwekkende carrière. Hij behaalde 26 Belgische titels. De sport bracht hem in verschillende werelddelen en hij won veel internationale wedstrijden. Hij nam deel aan de Olympische Spelen in München in 1972, hij vertelde over het gijzelingsdrama dat toen plaatsvond in een reportage aan de VRT. Later werd hij trainer van het nationale worstelteam op de Olympische Spelen van Seoul in 1988, in Barcelona in 1992 en in Atlanta in 1996.

Een voorbeeld voor de jeugd

Toen hij 58 jaar was, stopte hij met het worstelen. Hij is lang actief gebleven binnen de worstelclub Willen Is Kunnen in Kruibeke. Eerst nog als atleet en nadien als trainer. Omdat Kruibeke hem als een voorbeeld ziet van een echte vechter en als een inspiratiebron voor de jeugd, krijgt hij nu het ereburgerschap en is hij vereeuwigd in het Guldenboek van Kruibeke.

Hier tekent Harry Van Landeghem het Guldenboek.
Paul D'Eer 2021

"Het mooiste wat ik heb meegemaakt is als coach in de Olympische Spelen van Barcelona. En wat me natuurlijk heel erg is bijgebleven, is de aanslag tijdens de spelen in München in 1972. De mensen van Israël waren dicht bij ons in het hotel. Ik heb de sluipschutters op het dak gezien en de tanks die voorbij reden."

Het mooiste waren de Olympische Spelen van Barcelona, en wat ik nooit zal vergeten is de aanslag tijdens de zomerspelen in München
Ex-worstelaar Harry Van Landeghem

Hieronder de reportage die VRT Nieuws maakte met Harry Van Landeghem en medeworstelaar Stan Bens over de aanslag tijdens de Olympische Spelen in 1972:

Videospeler inladen...

Veel van zijn trofeeën zijn weggeborgen, maar heel af en toe haalt hij toch eens wat zaken boven om herinneringen op te halen. "Maar ik heb alles te danken aan mijn club. Die stond 100 procent achter mij en we hebben keihard gewerkt. Wij hebben echt Kruibeke op de kaart gezet met ongeveer 25 internationale jeugdtornooien. Elk jaar waren er 150 buitenlanders van over 30 landen zoals Japan, Israël en Amerika. Dat zijn 3.750 buitenlandse atleten die hier geweest zijn."

Vriendschappen

Hij maakte verschillende vrienden, maar 1 speciale vriend ziet hij nog ieder jaar: "Ik heb vroeger als 18-jarige tegen een Bulgaar gespeeld in Antwerpen. Ik ga ieder jaar een week bij hem. Hij is als een broer van mij. Hij was nationaal trainer van Tunesië en Marokko. We spraken dan af welke toernooien we gingen doen, en zo zagen we elkaar altijd terug."

Harry Van Landeghem worstelde in de Grieks-Romeinse én vrije stijl. Bij de Grieks-Romeinse stijl mag je de tegenstander alleen beetnemen bij de armen, de romp en het hoofd. Bij de vrije stijl mag je in principe alles doen, je mag de tegenstander beetpakken van het hoofd tot de benen en voeten.

Oud krantenknipsel van gemeente Kruibeke zelf.

Meest gelezen