Beiaard in kathedraal van Antwerpen ligt opnieuw stil door rotte steunbalk

De beiaard in de Antwerpse kathedraal zal de komende weken niet weerklinken. Dat komt doordat een van de houten balken waaraan de klokken hangen, rot is geworden. De beiaard werd nog maar drie maanden opnieuw bespeeld, nadat die drie jaar gesloten was door renovatiewerken aan de kathedraal.

In Antwerpen zal de beiaard van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal de komende maanden stil zijn. De beiaardiers ontdekten een rotte balk aan de klokkenstoel, waarin de klokken hangen. "We zagen dat een van de basklokken al zo'n drie centimeter gezakt was en hoorden ook dat de klank al wat veranderd was", vertelt stadsbeiaardier Koen Van Assche.

Het had nog erger gekund, dus gelukkig ontdekten we de problemen nu

Koen Van Assche, stadsbeiaardier

De beiaard was nog maar sinds juli opnieuw in gebruik, nadat die drie jaar lang niet bespeeld is geweest. Door renovatiewerken aan de kathedraal was de beiaard toen ter bescherming ingepakt. "Het is ontzettend jammer, maar het had nog erger gekund", vertelt Van Assche. "Als de klok nog verder zou zijn doorgezakt bijvoorbeeld, dan was misschien de hele klokkenstoel gekanteld. Gelukkig hebben we het dus nu al ontdekt."

De klokkenstoel zal nu hersteld moeten worden. "Dat is enorm minutieus werk", zegt Van Assche. "Ook omdat het om balken gaat van toch een paar honderd kilogram." Hij hoopt dat de klanken van de beiaard begin december opnieuw door de stad weerklinken.

Meest gelezen