Vlaamse regering weer bijeen over begroting, maar veel pessimisme over compromisvoorstel: "Buigen of barsten? Het ziet ernaar uit dat het barsten wordt"

De begrotingsonderhandelingen van de Vlaamse regering zijn sinds 17 uur weer opgestart, nadat die maandagmiddag zonder resultaat waren gestrand. Minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) zouden volgens onze informatie een compromisvoorstel hebben uitgewerkt over het Groeipakket. Maar dat lijkt voorlopig weinig kans te zullen maken bij CD&V.

Maandag draaiden de begrotingsonderhandelingen van de Vlaamse regering uit op een sisser, toen bleek dat de regeringspartijen het niet eens geraakten over de indexering van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. CD&V wil dat dat Groeipakket weer, zoals vroeger, wordt gekoppeld aan de spilindex. Dat zou betekenen dat de uitgekeerde bedragen weer de inflatie volgen. N-VA en Open VLD vinden dat te duur en verkiezen een andere aanpak, via het optrekken van de sociale toeslagen.

Sinds de onderhandelingen spaak liepen, hebben minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) gewerkt aan een compromisvoorstel, zo verneemt onze redactie. Volgens onze informatie zou daarin geen koppeling aan de spilindex zijn opgenomen.

Over hoe dat compromisvoorstel bij CD&V is gevallen, horen we vooral pessimistische geluiden. De Vlaamse ministers zitten sinds 17 uur voor het eerst sinds maandagmiddag weer samen, maar de sfeer in de Wetstraat lijkt momenteel bijzonder gespannen. "Wellicht wordt het een ministerraad om vast te stellen dat het blijft vastzitten en dat er momenteel geen doorbraak komt", stelt onze Wetstraatcollega Bart Verhulst in "VRT NWS Live".

"Vroeger was CD&V de partij van 'enerzijds-anderzijds, maar uiteindelijk geven ze wel toe'", legt Verhulst uit. "Nu willen ze het signaal geven dat dit thema voor hen belangrijk is. Bij CD&V valt te horen dat de andere partijen dat al lang weten, 'en we zijn niet van plan om te plooien'. Het is dus buigen of barsten. En het ziet er naar uit dat het barsten wordt."

Herbekijk hier de "VRT NWS Live" met onze Wetstraatcollega Bart Verhulst:

Videospeler inladen...

Vooruit biedt wisselmeerderheid

Vooruit, dat in het Vlaams Parlement in de oppositie zit, verhoogt intussen de druk op de Vlaamse regering om maatregelen te nemen. Voorzitter Conner Rousseau laat weten dat zijn partij een wisselmeerderheid aanbiedt voor voorstellen die de koopkracht van de Vlamingen versterken. 

"Mensen hebben echt geen boodschap aan een Vlaamse regering die nu ruziemaakt: ze verwachten nu snel maatregelen om hen te helpen in de strijd tegen die hoge energiefacturen", aldus Rousseau. "Als ze het binnen de Vlaamse regering niet eens geraken, moeten ze niet wachten tot ze gedaan hebben met ruziemaken. Leg gewoon een aantal voorstellen neer in het Vlaams Parlement. Wij zullen die dan met Vooruit steunen."

Op de vraag of Vooruit de plek van CD&V wil innemen als de Vlaamse regering zou vallen, houdt Rousseau het kort: "Dat is niet aan de orde momenteel." 

Kan de Vlaamse regering vallen?

Dat is nog altijd een realistische optie, zegt Bart Verhulst. "Maar wie de regering ten val brengt, moet wel een constructieve motie van wantrouwen indienen: die moet in het Vlaams Parlement een alternatief kunnen aanbieden. En dat is net het probleem: er is politiek gezien en praktisch gezien geen alternatief. Als je CD&V vervangt door Vooruit heb je een heel krappe meerderheid en voor gewestmateries zelfs een minderheid. Ook andere scenario's zijn politiek gezien momenteel niet haalbaar: Groen dat met N-VA bestuurt of PVDA en Vlaams Belang in de regering. Dus N-VA, Open VLD en CD&V zijn dan tot elkaar veroordeeld. Als de regering dan valt, kan die dus enkel in lopende zaken gaan, denk ik." 

Meest gelezen