"Mijn foto’s legde ik naast die van slanke modellen en dacht er kan nog wel wat af": jongeren getuigen over de impact van sociale media

"Sociale media zijn eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt een knop om te volgen en om te ontvolgen. Als een persoon je irriteert of slecht doet voelen, dan ontvolg je gewoon." Dat vertelt presentatrice Siska Schoeters in #BelRiadh over de impact die sociale media kunnen hebben op je zelfbeeld. Maar kwetsbare jongeren vertellen daar dat ze zich vaak spiegelen aan het perfecte plaatje dat influencers voorschotelen. Terwijl influencers aangeven dat ze hun volgers net positief willen inspireren.

In het tweewekelijkse online-praatprogramma #BelRiadh gaat VRT-journalist Riadh Bahri in gesprek met jongeren over de maatschappelijke thema's die hen bezighouden. In deze aflevering gaat het over de impact van sociale media op het zelfbeeld van jongeren. 

Worden we gelukkig van het eindeloos scrollen op sociale media als Instagram en TikTok? Een nieuwe Pano-reportage "Het eetprobleem" leert ons dat sociale media kunnen bijdragen aan het beeld dat jongeren met een eetprobleem van zichzelf hebben. "Ik weet goed genoeg dat sommige foto's bewerkt zijn en duizend keer opnieuw getrokken. Maar na een tijd vergeet je dat en begin ik toch te vergelijken", vertelt Cara, die herstellende is van binge eating disorder. 

Maken sociale media ongelukkig?

Jezelf vergelijken met anderen op sociale media kan ervoor zorgen dat jongeren zich minder goed voelen. "Als ik mijn vrienden leuke dingen zie doen, dan krijg ik een slechter beeld over mezelf omdat ik maar in de zetel zit." Niet alleen bij foto's van leuke activiteiten, maar ook bij foto's van een bepaald lichaamsdeel komen negatieve emoties los. "Een foto van een perfect lichaam maakt me niet ongelukkig, maar als ik me al slecht voel, dan gaat zo'n foto alleen maar bevestigen wat er mis is met mij. Op die manier heeft het wel een grote invloed." 

Radio- en tv-presentatrice Siska Schoeters probeert dat met haar Instagramaccount, waar meer dan 170.000 mensen haar leven kunnen volgen, tegen te gaan. "Bij mij is het echt what you see is what you get. Ik denk ook hard na over elke foto en zin die ik erbij zet, maar ik probeer altijd realistisch en met humor aan te tonen dat we ook maar wat doen." 

Ze heeft er dan ook geen boodschap aan als mensen negatieve commentaar hebben. "Ik heb daar eigenlijk heel weinig last van, maar ik heb wel geleerd de commentaar naast me neer te leggen. Mensen met verstand en met een juist moreel kompas doen dat niet, enkel de riool van de maatschappij houdt zich bezig met zo'n negatieve commentaar." 

BEKIJK - Influencer Romy krijgt negatieve commentaren op sociale media. Siska Schoeters heeft voor zo'n mensen een heel duidelijke boodschap

Videospeler inladen...

Zijn influencers gevaarlijk?

Rhune (22) merkt dat ze vatbaar is voor het perfecte plaatje en dat ook echt opzoekt op sociale media. "Ik zat op mijn slechte dagen uren op TikTok. Ik keek naar mensen die eten klaarmaakten, want dat stilde mijn mentale honger. Soms legde ik zelfs letterlijk mijn foto's naast die van slanke modellen en dan zag ik 'daar kan nog wat af bij mij'."

Dat is net iets wat influencer Luna Stevens, die vooral haar badpakkenmerk promoot, wil vermijden. "Ik weet dat meisjes zich altijd zullen vergelijken met mijn lichaam, maar ik hoop net te inspireren en te tonen dat je zelfzeker mag zijn met elk soort lichaam." Ze voelt dat ze als influencer ook vaak geconfronteerd wordt met negatieve commentaren en houdt haar profiel daarom zo professioneel mogelijk. "Mijn persoonlijk leven gooi ik niet online, ik zorg ervoor dat mensen de kans niet krijgen om negatief te reageren op dingen die me echt kunnen raken." 

BEKIJK - Rhune wordt snel negatief beïnvloed door het ideaalbeeld op sociale media, terwijl influencer Luna net wil dat mensen zich zelfzeker voelen door naar haar profiel te kijken.

Videospeler inladen...

Romy, zelf body positive influencer met een maatje meer, begrijpt dat het account van Luna succes heeft, maar merkte dat ze een diversiteit aan lichamen miste online. Dus begon ze haar eigen account. "Veel vrouwen kunnen zich herkennen in mij, eindelijk iemand die ook cellulitis en striemen heeft. Ik ben een dikke vrouw, maar nu heb ik een sterke community rond mij van mensen die zich herkend voelen." 

"Een goede tendens", vindt personal trainer Boris. "Maar we mogen niet kritiekloos denken dat overgewicht oké is. Mensen die dik zijn, hebben vaak niet het beste eetpatroon." Iets wat Romy sterk wil weerleggen. "Als plussize model ben ook ik vatbaar voor eetstoornissen, dat wordt soms vergeten. Wanneer ik 10 kilo zwaarder was, at ik veel gezonder en sportte ik veel meer. Je kan niet aan de buitenkant zien of iemand gezond leeft of niet." 

BEKIJK - Body positive influencer Romy merkt dat mensen op sociale media nood hebben aan diverse lichamen. Personal trainer Boris vindt dat goed, maar wil overgewicht ook niet promoten.

Videospeler inladen...

Gewoon ontvolgen?

Siska Schoeters merkt dat sociale media, zeker voor jongeren, een grote trigger kunnen zijn om een negatief zelfbeeld te krijgen, maar wil dat counteren met wat goede raad. "Het is eigenlijk heel simpel", lacht ze. "Je hebt een knop om te volgen en ontvolgen. Als je merkt dat iemand je te hard irriteert of je geluk afneemt, dan is het tijd om op die ontvolgknop te drukken." De ultieme oplossing volgens haar is een goed evenwicht. "Ik volg graag accounts over perfecte gezinnen en mooie huizen, maar daarnaast volg ik ook mensen met humor die je echt in het leven inspireren en niet alleen in uiterlijke schoonheid."  

BEKIJK - Siska Schoeters heeft een goede raad voor jongeren: duw op de ontvolgknop.

Videospeler inladen...

Influencers Luna en Sven sluiten zich daarbij aan. "Je maakt je sociale media zo veilig als je zelf wilt. Je moet gewoon bewust kiezen wie je volgt en niet. Jouw vrienden in het echte leven kies je toch ook, waarom zou je niet hetzelfde doen op Instagram en andere sociale media."

BEKIJK - De volledige aflevering van #BelRiadh over de impact van sociale media op het zelfbeeld van jongeren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen