Foto: Campus Vesta

Demonstratie blusinstallatie voor industriële branden in Ranst: "Kan grote hoeveelheden water op grote afstand heel precies vernevelen" 

Op het trainingscentrum Campus Vesta in Ranst wordt vanmiddag een blusinstallatie van het chemiebedrijf BASF gedemonstreerd. Die installatie kan worden ingezet bij industriële branden. “Dat zal wel wat geluidshinder veroorzaken”, laat directeur Pieter Van Turnhout weten. Het toestel bestaat al sinds 1998, maar is nog niet erg vaak gebruikt.

In Ranst zal Netwerk Brandweer, de vereniging van alle brandweerkorpsen uit Vlaanderen, vanmiddag een blusinstallatie van chemiebedrijf BASF tonen op Campus Vesta, het provinciale opleidingscentrum voor onder andere de brandweer. “Daarmee kunnen we grote hoeveelheden water op grote afstand heel precies over een brand vernevelen”, vertelt de directeur van Campus Vesta, Pieter Van Turnhout. 

Normaal kan de installatie tot 130 decibel gaan, maar vandaag zullen we maar een deel van de bluscapaciteit tonen

Pieter Van Turnhout, directeur Campus Vasta

“Er is wel een risico op geluidshinder”, vervolgt hij. “Dat komt doordat het toestel met een straalmotor werkt, die ook in turbojets bij vliegtuigen wordt gebruikt.” Toch zal de installatie vandaag niet op volle kracht blussen. “Op volle kracht kan het tot 130 decibel gaan, het geluid is dan al van heel ver te horen. Vandaag wil Netwerk Brandweer vooral tonen wat je kan doen met zo’n installatie, en zullen we dus maar een deel van de bluscapaciteit tonen om de omgeving te sparen.”

De installatie bestaat al sinds 1998, maar is nog niet erg vaak gebruikt. “Ze wordt vooral ingezet bij branden in de haven”, vertelt Van Turnhout. “Met deze demonstratie willen we de brandweer er dan ook nog eens mee laten kennismaken, zodat ze weten wanneer ze die kunnen inzetten en wat daarvoor nodig is.”

Foto: Campus Vesta

Meest gelezen