Lise Conix neemt de fakkel over van haar nonkel, Wouter Torfs
Foto: Radio2

Nieuwe CEO Schoenen Torfs wilde als kind geen schoenen dragen: "Probleem op de kleuterschool"

Na 33 jaar als CEO in het familiebedrijf Schoenen Torfs geeft Wouter Torfs (64) de leiding van het bedrijf over aan zijn nicht Lise Conix (35). De hoofdzetel is in Sint-Niklaas, maar Conix werd voorgesteld in de schoenenwinkel in Aartselaar, haar woonplaats. Torfs leidde het bedrijf meer dan 30 jaar en werd 10 keer uitgeroepen tot beste werkgever. Conix werkt er intussen 10 jaar en startte in een winkel.

In Aartselaar heeft het bedrijf Schoenen Torfs zijn nieuwe CEO Lise Conix voorgesteld. Ze treedt in de voetsporen van haar nonkel Wouter Torfs, die samen met Conix nog tot 1 januari 2023 CEO zal zijn. "Lise heeft het volledige vertrouwen van mij en het hele bedrijf", zegt Torfs. Conix komt daarmee aan de leiding van een familiebedrijf dat al 75 jaar bestaat, zo'n 76 winkels heeft en bijna 700 mensen tewerkstelt.

Als je 35 jaar geleden had gezegd dat ik CEO zou worden van een schoenenbedrijf, dan had ik alle schoenen naar je hoofd gegooid

Lise Conix, toekomstig CEO Schoenen Torfs

Conix is geboren in Zimbabwe als dochter van twee dokters die er werkten voor Artsen zonder Grenzen. “Tot mijn drie jaar woonden wij in Zimbabwe”, vertelt ze. “Al die tijd heb ik geweigerd om schoenen te dragen. Daar was dat heel normaal. Toen ik in België naar de kleuterschool moest, gaf dat wel problemen", zegt ze lachend. "Als je 35 jaar geleden had gezegd dat ik ooit CEO van een schoenenbedrijf zou worden, dan had ik alle schoenen naar je hoofd gegooid."

Conix begon zo'n tien jaar geleden te werken bij Schoenen Torfs. “Na drie jaar elders gewerkt te hebben, ging ik in 2013 aan de slag bij Schoenen Torfs. Eerst gewoon als medewerker in een aantal winkels, daarna als manager duurzaamheid en later als marketingdirecteur", vertelt ze. "Het was zeker niet mijn ambitie om CEO te worden toen ik hier binnenkwam, dat is pas later gegroeid."

Beste werkgever

Torfs werd al 10 keer verkozen als beste werkgever, een traditie die Conix wil verderzetten. "Het is voor mij erg belangrijk om dat warme en zorgzame familiebedrijf dat we zijn, goed te bewaken, natuurlijk wel met nieuwe accenten." Ze wil zich dan ook blijven inzetten voor de 700 medewerkers die voor het bedrijf werken.

Torfs is een familie, ik ga dus af en toe nog wel eens binnenlopen

Wouter Torfs, CEO Schoenen Torfs

"Afscheid nemen is niet heel moeilijk", zegt Wouter Torfs. "Maar dat het mij niets doet is flauwekul. Torfs is een familie en die kan je nooit verliezen. Ik ga dus af en toe nog wel eens binnenlopen."Conix controleren zal Torfs niet doen. "Als ik iets te zeggen heb, doe ik dat tegen haar en heb ik er het volste vertrouwen in dat ze doet wat ze moet doen."

Zelf is Torfs recent voorzitter geworden van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Vlaanderen, een vrijwilligersjob. "Daarnaast blijf ik ook actief in verschillende raden van bestuur om advies te geven en zal ik vooral meer tijd vrijmaken voor mijn kleinkinderen en mijn vrouw."

Meest gelezen