Hogeschool PXL en technologiebedrijf VMA sluiten "educatief energieprestatiecontract" af

Hogeschool PXL heeft voor één van haar gebouwen een educatief energieprestatiecontract afgesloten met het technologiebedrijf VMA, dat energie als een dienst aanbiedt.  VMA garandeert met dit contract een besparing van ongeveer 30 procent op zowel elektriciteit als aardgas en 846 ton CO2 over 10 jaar. Uniek in Europa is dat ook studenten daarbij betrokken zullen worden.

ESCO, het zijn vier letters die de laatste tijd wel vaker aan bod komen als het over alternatieve energie gaat, deze week nog in Quartier Bleu bijvoorbeeld. ESCO is namelijk een afkorting voor Energy Service Company, een koepelterm voor een bedrijf dat energie als een dienst aanbiedt. Bij een energieprestatiecontract neemt een ESCO de rollen van studiebureau, uitvoerder en onderhoudsfirma op zich. Dit contract legt de ESCO contractueel een bepaalde energiebesparing op. De ESCO investeert in de energiebesparende maatregelen, de opdrachtgever betaalt de investering terug met de energiebesparing. Zo zorgt een energieprestatiecontract dus voor minder druk op het budget.

Besparing van 850 ton CO2 over 10 jaar

Concreet garandeert VMA met dit contract een besparing van ongeveer 30 procent op zowel elektriciteit als aardgas en een reductie van 846 ton COover de 10 jaar dat het contract loopt. Het aandeel hernieuwbare energie moet bovendien 34 procent bedragen. Enkele voorbeelden van energiebesparende maatregelen die genomen zullen worden zijn het gebruik van zonnepanelen, stookplaatsrenovatie, LED-lampen en een batterij.

De studenten worden intensief betrokken bij dit project

Marleen Schepers, hoofd van Departement Green & Tech van Hogeschool PXL

Bovendien is het uniek in Europa dat een ESCO samenwerkt met een hogeschool. "We gebruiken gebouw H waarvoor het contract afgesloten is als duurzaam "living lab". Met studenten, campusbeheer, lectoren en onderzoekers zorgen we ervoor dat het gebouw zo duurzaam mogelijk is", vertelt Marleen Schepers, Departementshoofd van Green & Tech. "De studenten worden intensief betrokken bij dit project. Ze zullen bijvoorbeeld onderhoudsplannen mee kunnen volgen en installaties kunnen bekijken." Gebouw H van het departement was hiervoor ook al een duurzaam "living lab". Er mag dus mee geëxperimenteerd worden. "In tegenstelling met je stage, mag hier dus al eens iets kapot gaan", grapt Ben Lambrechts, algemeen directeur van de PXL, tegen zijn studenten.

Meest gelezen