Videospeler inladen...

Klimaatvriendelijk je toilet schoonmaken? Het kan met CO2-neutraal mierenzuur van de Universiteit Antwerpen

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen zijn erin geslaagd om uit CO2 mierenzuur te maken, terwijl normaal voor de productie van mierenzuur net CO2 wordt uitgestoten. Mierenzuur is een belangrijk ingrediënt voor bijvoorbeeld wc-reinigers. Die kunnen dus in de toekomst gemaakt worden op een manier die goed is voor het klimaat.

Traditioneel wordt mierenzuur gemaakt uit aardolie en aardgas. Daarbij komt CO2 vrij, een gas dat mee verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. In het lab chemie van de toegepaste ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen, hebben ingenieurs dat proces nu omgedraaid door middel van elektrolyse. Een elektrische stroom wekt daarbij een chemische reactie op. De ingenieurs kunnen op die manier op basis van CO2 mierenzuur produceren. Net het omgekeerde van het klassieke productieproces dus. 

In het lab hebben ze een opstelling gemaakt met een kleine reactor, amper een vuist groot. "Maar vergis je niet", zegt Bert De Mot die met het onderzoek een doctoraat behaalde. "Deze kleine krachtpatser zet jaarlijks evenveel CO2 om als een volgroeide boom. Naast deze gigantische omzettingsgraad behaalt hij ook een hoge zuiverheid aan mierenzuur en een laag elektriciteitsverlies." De techniek is even rendabel als de klassieke productie van mierenzuur. De Mot wil over drie jaar een eerste pilootinstallatie bouwen, die jaarlijks tot 1.000 ton duurzaam mierenzuur kan produceren. 

Bekijk hier de reportage in VRT NWS journaal:

Videospeler inladen...