foto van een bestaand studentenhuis van Upgrade Estate aan het UZ Gent
LUC ROYMANS PHOTOGRAPHY

Kotenbeheerder wil Gents studentendorp bouwen met meer dan 1.000 kamers 

Het bedrijf Upgrade Estate wil een studentendorp bouwen met meer dan 1.000 kamers aan The Loop, bij Flanders Expo. Volgens het bedrijf kan het studentendorp mee het tekort aan koten in Gent oplossen. “We willen een community van studenten uitbouwen”, zegt zaakvoerder Koenraad Belsack. 

Upgrade Estate wil een studentendorp met minstens 1.000 kamers bouwen aan The Loop, bij Flanders Expo. “Er is een nieuw stadsdeel in ontwikkeling. Studenten kunnen de wijk leven in blazen en een motor zijn om nieuwe activiteiten aan te trekken”, zegt zaakvoerder Koenraad Belsack. Het bedrijf bezit er gronden om het dorp te bouwen. 

Goedkopere koten door grotere schaal

De kotenbeheerder is niet aan zijn proefstuk toe en beheert al bijna 3.000 studentenkamers in Gent en zes andere steden. “Het zijn vaak projecten in de binnenstad met een tiental kamers. Als we koten betaalbaar willen houden, moeten we durven inzetten op grote projecten met meer dan 1.000 kamers op één locatie. Zo kan de prijs omlaag.”

De neuzen staan in dezelfde richting, we moeten dit durven te doen

Koenraad Belsack van Upgrade Estate

Volgens het bedrijf zit iedereen op dezelfde lijn. “De druk op de binnenstad is enorm en het tekort aan koten neemt niet af. De bouw van een studentendorp past perfect in de toekomstplannen van alle partners.” Een studie in opdracht van de stad Gent toonde recent nog aan dat er tot 10.000 studentenkamers te weinig zijn op dit moment.

"We juichen dit toe"

"Elk project dat bijdraagt tot meer kwaliteitsvolle studentenhuisvesting juichen we toe. Als het stedenbouwkundig kan, lijkt dit ook een goede locatie te zijn" zegt Gents schepen voor Wonen Tine Heyse (Groen) in een eerste reactie. Ook de hogescholen en de UGent, met campussen in de buurt van The Loop, staan volgens de kotenbeheerder achter het concept. 

Ook de Vlaamse Vereniging voor Studenten is blij met de plannen. Al zijn er wel aandachtspunten. "Het moet ook voor studenten met een klein budget betaalbaar kunnen blijven. Het is belangrijk dat er goed openbaar vervoer is, en winkels in de buurt", zegt voorzitter Julien De Wit. 

Dit project komt tegemoet aan wat we al heel lang vragen, er is een enorme vraag naar studentenkamers
Julien De Wit, Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS)

"Grote studentendorpen zijn een goede manier om het tekort in Gent, en Vlaanderen, snel aan te pakken. Het aanbod in de binnenstad zal ook altijd blijven bestaan, we hoeven we niet te vrezen voor studentensteden zonder studenten in de stad", lacht De Wit. 

De kotenbeheerder denkt ook iets te introduceren waar vraag naar is bij studenten. “Het is de periode in je leven waarin je mensen leert kennen en een netwerk uitbouwt. Door veel studenten op één locatie samen te brengen, wordt die sociale functie versterkt. Corona heeft getoond hoe groot de nood aan ontmoeting is", verklaart Belsack. 

Andere grote projecten

Eerder bouwde het bedrijf in Zwijnaarde, in de Gentse rand, een studententoren met 300 kamers. “De locatie zorgde voor verbaasde reacties, mensen verklaarden ons gek. Maar de koten waren snel verhuurd. Ze liggen op een steenworp van de universiteit. Het toont aan dat er ook in de buitengebieden ruimte is voor koten", zegt Belsack. Voor een kamer in de toren betaal je er nu, zonder vaste kosten, 435 euro per maand. "De prijs is lager dan onze koten in de binnenstad en dat zal ook zo zijn in het studentendorp."

Studententoren van Upkot in Zwijnaarde, bij Gent - foto Upgrade Estate

Wanneer komt het studentendorp er?

Het bedrijf plakt geen strakke deadline op het studentendorp. “Het is een proces dat vaak enkele jaren duurt maar als er een draagvlak is kan het misschien wat sneller. Het is belangrijk om ambitieus te zijn en dat ook uit te spreken", besluit Belsack. 

Meest gelezen