"Nord Stream 1 en 2 waarschijnlijk onherstelbaar beschadigd", stellen Duitse inlichtingendiensten

De Duitse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 onherstelbaar zijn beschadigd. Dat meldt het Duitse dagblad Tagesspiegel. Gisteren zijn drie lekken vastgesteld in Nord Stream 1 en 2. Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg sprak over "sabotage", al werd daarbij niet expliciet naar Rusland verwezen. Oekraïne wees wel met een beschuldigende vinger naar Rusland. Rusland noemt de aantijgingen dat zij achter de lekken zitten "voorspelbaar en dom". 

De Duitse veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat drie buizen van Nord Stream 1 en 2 voor altijd onbruikbaar zullen zijn, nadat er in de gaspijpleidingen lekken werden vastgesteld. "Als de lekken niet snel worden hersteld, loopt er te veel zout water in en roesten de leidingen", dat schreef Tagesspiegel op basis van regeringsbronnen. Volgens de veiligheidsautoriteiten zijn dus beide buizen van Nord Stream 1 onherstelbaar beschadigd. Eén van de twee leidingen van Nord Stream 2 is nog wel te gebruiken.

Maar de uitbater van leidingen, Nord Stream 2 AG, vindt die conclusie voorbarig. "Eerst moet de schade worden vastgesteld", zei een woordvoerder van het bedrijf.  "We hebben ervaring met dit soort werk en ook bedrijven die deze kunnen uitvoeren", ging de woordvoerder verder. "Niemand kan zeggen hoe het er nu onder water uitziet en welke technische mogelijkheden er nu nodig zijn voor reparatie", klonk het nog.

"Sabotagedaad"

Deense en Zweedse autoriteiten detecteerden begin deze week drie lekken in de onderzeese pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland, allemaal ter hoogte van het Deense eiland Bornholm, in de Baltische Zee. Er werden twee lekken in Nord Stream 1 vastgesteld en één lek in Nord Stream 2.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak gisteravond al over een "sabotagedaad", die de EU met de "krachtigst mogelijke reactie" zal beantwoorden. "Elke opzettelijke verstoring van de actieve Europese energie-infrastructuur is onaanvaardbaar en zal leiden tot de sterkst mogelijke reactie", waarschuwde ze. Ze wil een onderzoek en volledige duidelijkheid krijgen over deze "gebeurtenissen" en over "waarom" deze leidingen werden gesaboteerd.

Elke opzettelijke verstoring van de actieve Europese energie-infrastructuur is onaanvaardbaar en zal leiden tot de sterkst mogelijke reactie

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen

Er zijn grote vermoedens van sabotage: de Zweedse seismologische dienst mat maandag krachtige ontploffingen. De pijpen liggen diep onder water, maar de lekkages zijn zo groot dat een ongeluk onwaarschijnlijk is.

De Deense premier Mette Frederiksen omschreef de lekken als "opzettelijke daden", ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki had het over "sabotage". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sprak met de Deense minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod over "schijnbare sabotage". 

Een Europese veiligheidsbron liet aan persbureau Reuters weten: "Er zijn aanwijzingen dat het om opzettelijke schade gaat. De vraag die je dan stelt is: wie zou daar baat bij hebben?"

Polen verwees explicieter naar een mogelijke Russische provocatie. "Helaas voert onze oosterbuur voortdurend een agressief beleid", zei de Poolse viceminister van Buitenlandse Zaken Marcin Przydacz. "Als hij in staat is tot een agressief militair beleid in Oekraïne, is het duidelijk dat provocaties niet uitgesloten kunnen worden, ook niet in de sectoren die zich in West-Europa bevinden."

Een hoge Oekraïense functionaris noemde de lekken een Russische aanval om Europa te destabiliseren, maar de functionaris leverde geen bewijs voor zijn bewering.

Beschuldigingen van Rusland zijn "voorspelbaar en dom"

De reactie van Rusland bleef niet uit. "Het was vrij voorspelbaar" dat sommigen Rusland de schuld zouden geven, zei de Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

"Het is voorspelbaar, dom en absurd", voegde hij eraan toe. Hij zei voorts dat de lekken bij Nord Stream 1 en 2 "problematisch" zijn voor Moskou. Het Russische gas dat eruit lekt kost namelijk"veel geld", klonk het nog. "Het hele systeem is klaar om gas te pompen, en dat gas is heel duur."

Bekijk hieronder de beelden van de lekken in de gaspijpleidingen:

Videospeler inladen...

Inspectie beschadigde gaspijpleidingen

Intussen komt er ook nieuws over de inspectie van de beschadigde pijpleidingen. Volgens de Deense minister van Defensie zal inspectie van de Nord Stream-leidingen pas over één of twee weken kunnen. 

"Het kan makkelijk een of twee weken duren voor de zone rond de lekken voldoende kalm is om gewoon na te gaan wat er gebeurd is", aldus Defensieminister Morten Bodskov aan Deense media. Hij sprak met de pers in de marge van zijn ontmoeting in Brussel met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Na de ontmoeting tweette Stoltenberg dat ook de NAVO de lekken als "sabotage" beschouwt. Maar Stoltenberg zegt niet wie achter de sabotage zit. Hij gaat ook overleggen met het Zweedse ministerie van Defensie. 

Noorwegen, het land dat intussen de belangrijkste gasleverancier van Europa is, gaat als gevolg van die sabotage zijn gasinstallaties beter beveiligen. 

Lekken Nord Stream 1 en 2 zichtbaar aan het wateroppervlak

Meest gelezen