Radio2

Kunsthappening aan de kust Beaufort gaat in 2024 gewoon door, maar niet in Bredene

In een overleg met de kustburgemeesters is beslist om de driejaarlijkse kunsthappening Beaufort toch door te laten gaan. Eerder vroeg de gemeente Bredene om de editie van 2024 uit te stellen, omdat het te veel zou kosten. "Beaufort moet doorgaan, want het is heel belangrijk voor het toerisme", zegt Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde (Open VLD).

Beaufort is een driejaarlijkse kunsthappening die sinds 2003 plaats vindt langs de zeedijken, stranden en duinen van de hele Belgische kustlijn. Zes maanden lang kan iedereen kunstwerken bekijken verspreid over 67 kilometer kust. Het is een samenwerking tussen alle kustgemeentes en de provincie West-Vlaanderen. Voor de editie van 2024 had Bredene gevraagd om Beaufort uit te stellen omdat de kosten sterk stijgen, maar de andere kustgemeenten zetten toch door. Bredene heeft dan uiteindelijk beslist om eruit te stappen.

"Uiteraard stijgen de budgetten, dat weten we", zegt Vanden Bussche, die ook voorzitter is van het overleg. "Maar Beaufort is belangrijk voor het toerisme aan de kust. Met dergelijke projecten proberen we het verschil te maken tijdens het seizoen. Beaufort zorgt voor veel fietstoerisme, van het ene kunstwerk naar het andere. We gaan daarin blijven investeren."

"Niet nieuw dat een gemeente past"

Vanden Bussche wil geen paniek zaaien en meteen alle evenementen schrappen omdat de stijgen. "We gaan onze centen natuurlijk zeer zorgvuldig moeten inzetten, maar Beaufort past in de visie van de overgrote meerderheid van de kustburgemeesters. We geven het dus opnieuw een kans in 2024. Het is trouwens niet de eerste keer dat een bepaalde kustgemeente niet deelneemt. Dan doen wij toch sowieso verder", besluit Vanden Bussche. 

Meest gelezen