aNNo & FELT

Leuven stelt definitief voorontwerp vernieuwde stadhuis voor: "Wordt de Toren van Pisa van Leuven"

De stad Leuven heeft het voorontwerp voorgesteld voor de renovatie van het historische stadhuis op de Grote Markt. Eén van de opvallendste veranderingen wordt een nieuwe, moderne verdieping bovenop het huidige politiekantoor. En daar komt ook een toeristisch infopunt.

De moderne constructie die op het dak van het huidige politiekantoor gebouwd zal worden, kreeg de afgelopen maanden kritiek omdat het niet zou passen bij de klassieke bouwstijl van het stadhuis. Het ontwerp werd hier en daar nog een beetje aangepast, maar de stad gaat wel door met het plan.

"Het stadhuis zoals we het kennen, blijven we koesteren maar er wordt een stuk aan toegevoegd", vertelt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). "Zo is het door de eeuwen heen ook altijd gegaan. De eerste steen werd gelegd in 1432 en sindsdien zijn telkens nieuwe elementen toegevoegd zodat het stadhuis mee kan met haar tijd."

Nog te veel bezoekers staan in verwondering voor het stadhuis, maar weten niet hoe ze het kunnen bezoeken

Mohamed Ridouani, burgemeester Leuven

Voor Ridouani is het stadhuis het belangrijkste monument en de grote trots van de stad. "Ik zie vandaag nog te veel bezoekers die toekomen en in verwondering staan, maar die niet weten hoe ze het stadhuis kunnen bezoeken", zegt de burgemeester. "Dat lossen we op door aan het politiekantoor een toegang te maken met een toeristisch infopunt. Vanaf daar kan je het stadhuis ontdekken en kom je meer te weten over de geschiedenis van het gebouw en van de stad." 

En ondertussen wordt het oude stadhuis ook vanbinnen gerenoveerd. "Ons stadhuis is onze Toren van Pisa en zal in de toekomst nog meer toegankelijk zijn. Het zal de pracht die het in zich draagt, nog meer kunnen laten zien", besluit Ridouani.

Infomarkt

Van 6 tot 9 oktober organiseert de stad een infomarkt over het nieuwe prestigeproject. Daar kunnen de Leuvenaars en bezoekers de plannen meer in detail bekijken en vragen stellen over de herbestemming van het stadhuis. Je zal ook ruimtes kunnen bezoeken die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek.

aNNo & FELT
aNNo & FELT

Meest gelezen