Scheepvaartwest

NAVIGO-museum krijgt houten garnalenvissersschip N.116 Nostalgie

Het visserijmuseum NAVIGO in Oostduinkerke kocht recent het garnalenvissersschip N.116. Tot 2020 was de N.116 Nostalgie vanuit de haven van Nieuwpoort actief in de garnalenvisserij. Het museum wil met de boot recreatieve vissersvaarten aanbieden vanuit de haven van Nieuwpoort.

Het NAVIGO-museum in Oostduinkerke is al meer dan een jaar gesloten. Toch heerst er een grotere drukte dan normaal. Er wordt hevig gebouwd aan twee nieuwe vleugels die in de herfst 2024 moeten openen. “Maar met de aankoop van de garnalenvisserschip N.116 krijgen we ook een pied- à- terre in de haven van Nieuwpoort”, aldus een fiere burgemeester Marc Vanden Bussche (Lijst burgemeester). 

De nostalgie was tot 2020 in de vaart als garnalenvisser voor de kust van Nieuwpoort. De laatste houten vissersschuit werd varend erfgoed en veranderde toen van eigenaar. De Nostalgie ging via Oostende naar de haven van Zeebrugge. "Het museum heeft het schip gekocht voor 65.000 euro”, weet Vanden Bussche. De Nostalgie keert nu definitief terug naar de haven van Nieuwpoort om te worden ingezet als recreatief vissersvaartuig. “De mensen kunnen inschrijven voor een dag op zee om zo het vissersleven aan den lijve te voelen. Al moeten we over de concrete modaliteiten nog afstemmen met Nieuwpoort." 

Radio 2

Eerste steen

Het visserijmuseum is ondertussen al meer dan een jaar gesloten. Deze voormiddag werd de eerste steen gelegd van de nieuwe tentoostellingszaal voor de aangespoelde potvis Valentijn en het depot. “Het is de bedoeling dat het museum opent in de herfst van 2024”, weet Vanden Bussche. 

Valentijn, de aangespoelde potvis waarvan het skelet momenteel wordt opgebouwd in de UGent, zal al in februari van dat jaar in vier stukken worden overgebracht naar Oostduinkerke. “Het skelet krijgt een plaats in de tentoonstellingsruimte vooraan. Al valt het uiteindelijk wat kleiner uit dan gepland”, nog aldus Vanden Bussche. De zaal werd berekend op een skelet van 17 meter maar dat zal uiteindelijk slechts 12 meter groot zijn.   

Meest gelezen