Kwasi Kwarteng
© No11 Crown Copyright / eyevine

Internationaal Monetair Fonds schiet economisch beleid van Britse regering openlijk af

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft scherpe kritiek op de economische plannen van de Britse regering die vorige week zijn voorgesteld door minister van Financiën Kwasi Kwarteng. Dat zogenoemde mini-budget van de conservatieve regering noemt het IMF gevaarlijk en de gezaghebbende financiële organisatie dringt aan op herziening van de plannen. Verschillende waarnemers noemen de demarche zeer ongewoon, zeker omdat het gaat om scherpe kritiek op een van de grote economische machten in de wereld.

Vorige week heeft de nieuwe Conservatieve regering van premier Liz Truss de grootste belastingverlaging van de laatste 50 jaar aangekondigd. Minister van Financiën Kwasi Kwarteng denkt op die manier de koopkracht weer aan te zwengelen en de Britse economie weer te doen groeien. "Dat is eigenlijk een maxibudget van belastingverminderingen", duidt econoom Paul De Grauwe in "Nieuwe Feiten", op Radio 1. "Drastische belastingverminderingen, vooral voor de hoogste inkomens en de bedrijven. Dat heeft eigenlijk tot gevolg dat er een groot gat in de begroting wordt geslagen."

Kwarteng hoopt op de terugverdieneffecten: als de hoogste inkomens en de bedrijven meer overhouden, zullen ze wellicht meer investeren. Maar de plannen van Kwarteng betekenen ook dat veel Britten in eerste instantie zullen verarmen.

BEKIJK - Paul De Grauwe legt uit in "Laat" hoe het komt dat de Britse pond zo erg in waarde gedaald is.

Videospeler inladen...

Het Britse pond is naar beneden geduikeld en de rente op staatsobligaties, die de schatkist moet betalen, is ook enorm gestegen

Paul De Grauwe (London School of Economics)

Hoewel de minister zijn plannen blijft verdedigen, zijn de eerste gevolgen onrustwekkend. "De markten hebben daarop gereageerd", zegt De Gauwe. "Het Britse pond is naar beneden geduikeld en de rente op staatsobligaties, die de schatkist moet betalen, is ook enorm gestegen. Die ligt nu bijna op het niveau van Italië en Griekenland."

Ook de hypothecaire leningen zijn fors duurder geworden. "Dat gaat een enorme klap zijn voor zij die een variabele rente hebben", weet Paul De Grauwe. Voor alle duidelijkheid: dit geldt dus voor de meerderheid van de hypothecaire leningen.

In een poging om de markten te kalmeren heeft de Bank of England - de Britse nationale bank - beslist om massaal Britse obligaties op te kopen.

Als je het allemaal optelt, heb je toch wel een negatief effect

Paul De Grauwe (London School of Economics)

Het Britse pond is momenteel amper iets meer waard dan de Amerikaanse dollar. De instorting van de koers van het pond noemt Paul de Grauwe een tweesnijdend zwaard. "Enerzijds wordt alles duurder dat wordt ingevoerd. Vermits de energieprijzen al zo zijn gestegen, betekent dit een bijkomende last voor huishoudens en bedrijven."

"Maar zo'n depreciatie van de munt helpt wel de exporteurs", aldus de econoom. "Maar als je het allemaal optelt, heb je toch wel een negatief effect."

De geloofwaardigheid van die regering is in elkaar gestort

Paul De Grauwe (London School of Economics)

Dat het IMF een van zijn broodheren zo openlijk op de vingers tikt, is uitzonderlijk. "Het is inderdaad bijzonder dat het IMF sterk naar buiten komt tegen een van de landen die belangrijk zijn in het Fonds en zegt dat dit een totaal verkeerd economisch beleid is dat grote risico's inhoudt", zegt De Grauwe.

Volgens de econoom zijn de politieke gevolgen voor de Conservatieve regering enorm. "De geloofwaardigheid van die regering is in elkaar gestort."

De drastische koerswending in Londen heeft veel te maken met de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij van de afgelopen weken. Volgens De Grauwe heeft Liz Truss radicale oplossingen zoals lagere belastingen en een minimale staat naar voren geschoven om meer partijleden voor zich te winnen. "Dat is buitengewoon populair in de Conservatieve Partij", zegt hij. "Maar uiteindelijk hebben maar een goede 100.000 mensen gestemd."

Bovendien heeft Truss zich volgens De Grauwe laten omringen door mensen die geloven in de minimale staat. "Maar nu zit ze vast." Hoe uit de impasse raken? De Grauwe sluit niet uit dat Truss uiteindelijk een bocht zal moeten maken, waarvoor de huidige Britse premier in het verleden trouwens ook al niet verlegen zat: in 1994 was ze nog voorstander van de afschaffing van de monarchie, terwijl ze nu "His Majesty's Government" leidt.

Meest gelezen