Radio2

Optreden Rollegems koor Crescendo brandend actueel door dood van Queen Elisabeth II

Het optreden van het Rollegems koor Crescendo is actueler dan ooit. Het koor brengt op 1 oktober de "Coronation Anthems" voor groot publiek. Dat is een kroningslied van Georg Friedrich Händel waarop de Britse monarch wordt gekroond. "Volgend jaar staat het stuk op het programma tijdens de kroningsplechtigheid van Charles III in Westminster Abbey, maar nu kan de Kortrijkzaan het al komen beluisteren in de Sint-Elisabethkerk", zegt dirigent Werner Vandamme. 

"Toeval bestaat niet", zegt bariton Romain Vanhoe. "Maar door de dood van Queen Elisabeth II krijgt ons optreden meer gewicht dan normaal." Voor stemcoach Pieter Depraetere, die het koor de voorbije maanden heeft begeleid, kan die toevalligheid geen kwaad. "Op de dag van het overlijden stuurde ik meteen een sms’je naar onze dirigent dat ons concert ineens brandend actueel was geworden. Maar ook zonder dat facet, wordt het een mooi optreden. Want de ‘Coronation Anthems’ hebben een feestelijke en koninklijke karakter en zijn een aanrader voor iedereen die van koormuziek houdt." 

Sint-Elisabethkerk

Het optreden van Crescendo op 1 oktober vindt plaats in de Sint-Elisabethkerk in Kortrijk. "Kan het nog mooier", vindt dirigent Werner Vandamme die zijn koor mooi heeft klaargestoomd voor het optreden. "Vandaag, tijdens de laatste repetitie, werden we begeleid door onze pianiste Lieve, maar zaterdag is er een begeleidend orkest met de nodige trompetten en strijkinstrumenten dat ons zal ondersteunen. De geest van de overleden Queen Elisabeth II zal over het optreden hangen en wie een voorsmaakje wil op de kroning van haar zoon volgend jaar in Westminster Abbey, is ook zeer welkom.”

Champions Leage

De "Coronation Anthems" werden in 1727 gecomponeerd door Händel, speciaal voor de kroning van koning George II. "Het is vrolijke, feestelijke muziek en een mooi voorbeeld uit de hoogtij van de barokmuziek. Voor heel wat mensen klinkt het bekend in de oren. En dat is niet zo vreemd. Want de hymne van de Champions League die je hoort bij aanvang van elke wedstrijd, is gebaseerd op muziek van Händel. In 1992 inspireerde "Zadok the priest" de Engelse componist Tony Britton om de Champions League hymne op papier te zetten", zegt Werner Vandamme. 

Luisterplezier

Het wordt sowieso een speciaal optreden, niet alleen omwille van de troonsopvolging in het Verenigd Koninkrijk, maar ook omdat de zangers gebruik zullen maken van individuele hoofdmicrofoons. Het publiek kan meeluisteren via een koptelefoon wat zorgt voor een unieke luisterervaring. Wie wil komen luisteren kan terecht op de website van het koor.

Meest gelezen