Papegaaienhotel in Malle op zoek naar walnoten: "Die moet je nu verzamelen, zoals eekhoorns"

Het papegaaienhotel Hotel Coco in Malle is volop op zoek naar walnoten. Die eten de vogels graag. In het hotel worden tot zo'n 30 vogels opgevangen van mensen die met vakantie zijn of er tijdelijk niet voor kunnen zorgen. "Voor een heel jaar heb ik toch zo'n 200 kilo walnoten nodig, schat ik", zegt uitbater Robert Knaepkens.

Meer dan 30 jaar geleden richtte Robert Knaepkens in Malle een papegaaienhotel op. Tot ongeveer 30 vogels kunnen er terecht, wanneer hun baasje met vakantie gaat of ziek is bijvoorbeeld en er even niet kan voor zorgen. 

In Gazet van Antwerpen doet de uitbater vandaag een bijzondere oproep: hij wil walnoten verzamelen. "Het is nu het moment van het jaar, de walnoten zijn van de bomen aan het vallen", legt Robert uit. "Nu moet ik dus mijn voorraad aanleggen. Dat is hetzelfde als een eekhoorn. Die doen dat ook nu voor de winter", lacht hij. Robert schat dat hij zo'n 200 kilo nodig heeft.

Drogen

's Ochtends krijgen de gevleugelde gasten een mengeling van zaden en pitten. 's Middags krijgen ze dan de walnoten en fruit. "Ja, ze eten dat graag. Hazelnoten ook, maar de meeste toch walnoten." Omdat ze die graag openkraken misschien? "Nee, dat doe ik zelf", zegt Robert. "Want er kunnen schimmels inzitten en dan kan ik ze niet geven. De noten die nu nog nat zijn, moet ik ook eerst nog laten drogen voor ik ze kan geven. Ik heb er dus wel wat nodig."

Wie een walnotenboom heeft en nog wat noten overheeft, mag ze altijd brengen naar Hotel Coco in Malle, Zoerselbaan 105. "Ze komen halen, is wat moeilijker. Er kruipt al heel veel tijd in het verzorgen van de dieren en het proper maken van de hokken. Maar ik wil iedereen al bedanken op voorhand!"

Beluister hier de reportage in Hotel Coco

Meest gelezen