Schwarzenegger knuffelt Lidia Maksymowicz, een overlevende van de Holocaust.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Arnold Schwarzenegger, zelf zoon van nazisoldaat, komt in Auschwitz met boodschap tegen haat en vooroordelen

De Oostenrijks-Amerikaanse acteur Arnold Schwarzenegger heeft tijdens een bezoek aan het voormalige naziconcentratiekamp Auschwitz opgeroepen om te stoppen met haat en vooroordelen. Zijn vader vocht voor de nazi's, hij bezocht het kamp samen met de zoon van overlevenden van het kamp. "Wij twee tonen aan dat je in één generatie haat helemaal kunt omkeren."

Schwarzenegger is naast acteur ook voormalig Amerikaans politicus voor de Republikeinen. Hij is van Oostenrijkse afkomst, zijn vader Gustav Schwarzenegger vocht aan de kant van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. De acteur bezocht vandaag het voormalige naziconcentratiekamp Auschwitz in Polen samen met Simon Bergson die zelf een zoon is van overlevenden van het kamp. 

"Arnold en ik zijn het levende bewijs dat je in één generatie haat volledig kunt omkeren", zegt Bergson achteraf op een persmoment. "Laten we samen vooroordelen bestrijden en laten we er voor eens en altijd mee stoppen", vulde de acteur aan. "Laten we stoppen met haten en vooroordelen, let’s terminate hate and prejudice."

Daarnaast ontmoette Schwarzenegger ook nog Lidia Maksymowicz, een overlevende van de Holocaust. Toen Maksymowicz drie was, werd ze het slachtoffer van de experimenten van de nazi-dokter Josef Mengele. "Haar verhaal moet blijven verder leven", zei de acteur achteraf. "Het is belangrijk dat we met z’n allen samen komen en zeggen dat dit nooit meer mag gebeuren."

BEKIJK - Schwarzenegger bezoekt Auschwitz:

Videospeler inladen...

Het is niet voor het eerst dat Schwarzenegger zijn familiegeschiedenis aanhaalt om een positieve boodschap te verspreiden. Na de Russische inval in Oekraïne in maart had hij zich op sociale media al uitgesproken tegen de oorlog. Hij liet Russen weten dat ze belogen werden en beschuldigde de Russische president Vladimir Poetin ervan dat hij Russische soldaten opofferde voor zijn eigen ambities.

In diezelfde video bracht hij ook naar boven hoe zijn eigen vader belogen was toen hij ging vechten voor de nazi’s. En dat hij als een fysiek en mentaal gebroken man terugkeerde naar Oostenrijk, nadat hij gewond was geraakt bij het beleg van Leningrad. "De rest van zijn leven leed hij pijn: van een gebroken rug, van de granaatscherven die hem voortdurend aan die verschrikkelijke jaren deden denken. En van schuldgevoel", zei Schwarzenegger in de video. "Ik wil niet dat jullie net als mijn vader gebroken worden."

Bij zijn bezoek aan Auschwitz liet de acteur in het gastenboek nog weten dat het niet zijn laatste bezoek was. "I’ll be back", schreef hij met een knipoog naar zijn personage "The terminator" in de gelijknamige films.

Auschwitz

De verschrikkelijke geschiedenis van Auschwitz begon aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, kort na de Duitse verovering van Polen. Aanvankelijk werden er vooral Poolse krijgsgevangenen opgesloten. Na de inval in de Sovjet-Unie waren dat vooral Russische krijgsgevangenen. In de loop van 1941 werden in Auschwitz Russische gevangenen vergast en gecremeerd. Daarna zou die uitroeiingsmethode op grote schaal toegepast worden op Joden, maar ook op Roma (zigeuners) en andere mensen die de nazi's als "niet gewenst" achten.

Jarenlang werden miljoenen mensen met goederentreinen naar vernietigingskampen in Oost-Europa gebracht. Ook vanuit ons land was dat het geval, onder meer vanuit de beruchte Dossinkazerne in Mechelen. Meteen na aankomst werden de gevangenen geselecteerd en werden families onherroepelijk uit elkaar gescheurd. Sommigen gingen meteen naar de gaskamers, anderen werden ingeschakeld als slavenarbeiders in de industrie.

Historici schatten dat ongeveer 1,1 miljoen mensen zijn gedood in het concentratiekamp van Auschwitz alleen al. Het totale aantal burgerslachtoffers van de nazi's zou zes miljoen Joden bedragen, naast 2 tot 3 miljoen Sovjetburgers, 2 miljoen Polen, honderdduizenden Roma, een kwart miljoen personen met een handicap, enkele honderdduizenden vrijmetselaars, 15.000 homoseksuelen en duizenden andere mensen zoals verzetslui, vakbondsleden en politieke dissidenten.

Meest gelezen