Videospeler inladen...

CD&V keurt Vlaamse begroting dan toch goed, voorzitter Sammy Mahdi: "Liever plooien dan een crisis in Vlaanderen"

Er is een Vlaams begrotingsakkoord. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi laat weten dat zijn partij de begroting goedkeurt, na de diepe onenigheid van de voorbije dagen. "We pakken onze verantwoordelijkheid en alle shit die daar allicht bij hoort", klinkt het. Hij geeft toe dat hij uiteindelijk is geplooid toen bleek dat coalitiepartners N-VA en Open VLD hem niet tegemoet wilden komen in verband met de indexering van de kinderbijslag.

Met 2 tweets heeft CD&V-voorzitter Sammy Mahdi een heuse crisis in de Vlaamse regering afgewend. Zijn partij zal een begrotingsvoorstel goedkeuren dat maandag op tafel lag. Het is nog niet helemaal bekend hoe dat er precies uitziet.

"We zullen de begroting goedkeuren met alle goede maatregelen voor de kinderopvang, ouderen, lokale middenstand ...", klinkt het bij Mahdi. "Ook dat kostte ons bloed, zweet en tranen. We pakken onze verantwoordelijkheid en alle shit die daar allicht bij hoort. CD&V laat de Vlaming niet in de steek."

Maandag draaiden de begrotingsonderhandelingen van de Vlaamse regering nog uit op een sisser, toen bleek dat de regeringspartijen het niet eens geraakten over de indexering van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. CD&V wilde dat dat Groeipakket weer, zoals vroeger, werd gekoppeld aan de spilindex. Dat zou betekenen dat de uitgekeerde bedragen weer de inflatie volgen. N-VA en Open VLD vonden dat te duur en verkozen een andere aanpak.

"De Vlaming heeft nood aan steun, niet aan chaos. De beste steun voor 1,6 miljoen kinderen blijft de index", twittert Mahdi nog. "Helaas staan we alleen. Het spel is door iedereen hard gespeeld de afgelopen dagen. Bij mij stopt het wanneer de welvaart van 6,6 miljoen Vlamingen op de helling staat."

Mahdi neemt zijn verantwoordelijkheid, zegt hij. Ook al betekent dit dat anderen dat beschouwen als toegeven. "Liever plooien dan dat Vlaanderen in een crisis moet zitten", zegt de CD&V-voorzitter in "Het Journaal". 

Maar over de grond van de zaak - zijn streven om de kinderbijslag weer aan de index te koppelen - is Sammy Mahdi niet van mening veranderd. "U kunt het mij niet kwalijk nemen dat ik elke dag probeer te vechten voor de Vlaming die het vandaag moeilijk heeft", zegt hij. "Ik blijf dit doen tot ik erbij neerval."

Sammy Mahdi licht toe in "Het Journaal" waarom hij buigt voor zijn Vlaamse coalitiepartners.

Videospeler inladen...

Meest gelezen